Колін Фаррелл / кадр з фільму "Агент Єва"

Вже більше 10 років яскравий ірландський актор Колін Фаррелл не боїться бути незвичайним, впевнено крокуючи якомога далі від образів, що зробили його відомим. В яких було більше шарму і харизми, ніж тонкої гри. Та й сценарії умовного "S.W.A.T" іншого і не вимагали. Так, Фаррелл з'являється зараз у великому студійному кіно, граючи або батьків ("Дамбо", "Артеміс Фаулз"), або лиходіїв ( "Фантастичні тварини", "Бетмен"), але все більше в його фільмографії проектів на кшталт "Лобстера" і "Справжнього детектива ". Що не може не радувати кожного кіномана.

Читайте такожАктор Колін Фаррелл розповів про нового "Бетмена"

Тому так приємно бачити Коліна Фаррелла в якісних, і при цьому - мейнстрімних проектах, на зразок приголомшливих "Джентльменів" Гая Річі. Його Тренер - моментально став культовим персонажем, сцени з яким перетворилися на сотні мемов по всьому інтернету. В серпні Колін повертається на великі екрани з трилером "Агент Єва": його герой під кодовим ім'ям "Саймон" почне полювання на одного з кращих агентів загадкової Контори - прекрасну Єву, яку зіграла двічі номінантка на "Оскар" Джессіка Честейн. Більш того, Саймон йде проти волі свого друга і наставника Дюка, роль якого виконав Джон Малкович. Цікаве намічається протистояння.

Тож зараз саме час придивитися до кар'єри харизматичного ірландця уважніше, розділивши її на етапи.

Прорив у кіно

Зараз про це вже не згадують, але до того, як стати героєм бойовиків і таблоїдів, які щосили сурмили про особисте життя і згубну пристрасть актора до алкоголю, Коліна Фаррелла вважали яскравим драматичним актором. Свою роль в цьому зіграла військова драма Джоела Шумахера "Країна тигрів" 2000-го року, яка не мала великого комерційного успіху, хоча і справила велике враження на критиків і студії. Фільм не тільки реабілітував режисера після провального "Бетмена і Робіна", але і запалив зірку Коліна Фаррелла.

2002-ий рік став неймовірно успішним в кар'єрі молодого актора - тоді вийшли "Війна Харта", "Рекрут" і "Особлива думка", де Фаррелл і не думав губитися на тлі Брюса Вілліса, Аль Пачіно та Тома Круза відповідно. Наступного року актор возз'єднався з режисером Джоелом Шумахером в трилері "Телефонна будка", на короткий час закріпивши за собою статус цікавого і талановитого актора, а не тільки зірки з обкладинки. Хоча від останньої характеристики звільнитися буває набагато складніше, ніж може здатися на перший погляд.

Перші невдачі

Низку неймовірно успішних ролей перериває відразу два блокбастера, що стали провалами за голлівудськими стандартами - "Шибайголова" і "Олександр". І якщо комікс за невдачі Коліна відповідальність ніяк не несе - не перший талановитий актор видає кемп-перфоманс в невдалому супергеройському екшені, але провал "Олександра" всерйоз похитнув позиції Коліна. Він не раз говорив, що серед багатьох мінусів фільму - сам кастинг на цю роль був невдачею з самого початку: "Олександр був одним з найвідоміших блондинів в історії, напевно його не повинен був грати хтось настільки брюнетістий, ще й з яскравим ірландським акцентом". Звинувачувати актора за невдалий підхід до ролі досить складно - Фаррелл дуже переконливо змінює акценти в кіно, так що рішення було за режисером Олівером Стоуном. Треба віддати належне Стоуну - в провалі стрічки він звинуватив тільки свій підхід, характеризуючи всю команду фільму, включаючи Коліна, як неймовірних професіоналів.

Повторний вихід на сцену

Такі американські гірки в кар'єрі не могли не позначитися на виборі актором нових проектів. І там, де інший актор став би вибирати безпечні сімейні франшизи і масштабні драми, щоб берегти як зіницю ока свій статус голлівудської зірки, Колін Фаррелл навпаки вибирав тільки те, що дійсно йому було цікаво. "Новий Світ" Теренса Маліка і "Мрія Кассандри" Вуді Аллена заявили про нового Коліна - майстра глибоких драматичних образів. Так, в цей же період вийшла "Поліція Майамі", але і в цьому поліцейському трилері ми побачили буквально за рік змужнілого актора, який демонструє різні грані свого персонажа.

У 2008-му році на великі екрани виходить кримінальна чорна драмеді ірландського драматурга Мартіна МакДонах "Залягти на дно в Брюгге", яка вже давно набула статусу культової стрічки. Фільм приніс акторові першу номінацію і перемогу на "Золотий глобус" в категорії "комедія", але на жаль, на "Оскар" актора не номінували. Тому було пояснення - "Залягти на дно в Брюгге" не став великим хітом у США, а його чорний гумор навряд чи був зрозумілий більшості тодішніх кіноакадеміків. У той рік боротьба за "Оскар" велася між Міккі Рурком за "Рестлера" і Шоном Пенном за "Гарві Мілка", інші актори опинилися в ролі статистів.

Сучасний період

"Залягти на дно в Брюгге" в умах фанатів дійсно розділив кар'єру актора на періоди "до" і "після". Сумнівів у видатному таланті та харизмі не залишилося навіть у останніх скептиків. І Колін Фаррелл видавав один відмінний перфоманс за іншим в самих різних фільмах. Він відривався по-повній в "Нестерпних босах" і "Ночі страху", проникливо грав в "Ундині" і "Врятувати містера Бенкса", яскраво вистрілив в "Сьоми психопатах", а також видав блискучу гру в двох найяскравіших картинах Йоргоса Лантімоса "Лобстер" і "Вбивство священного оленя". Два останніх, звичайно, прямі претенденти на номінації Американської кіноакадемії, але, на жаль, фільми в цілому були надто вже артхаусними і далекими від класики. Не те, щоб актор не заходив і на територію блокбастерів в цей же період, ні, він там з'являється, і навіть виконує соло в новій версії "Згадати все", але тепер подібні фільми - не основа його фільмографії.

Чи отримає актор коли-небудь премію "Оскар", та й чи потрібна вона йому?

Наш прогноз дуже простий - Коліну вже давно не потрібно нічого доводити. Глядачі та індустрія прекрасно розуміють широкий акторський діапазон Фаррелла і всі формальні нагороди, які прикрашають реноме великої зірки, прийдуть до нього з часом. Адже якщо вдуматися, один з улюблених акторів Коліна - Гері Олдман вперше був номінований на "Оскар" тільки в 2012-му році за "Шпигун, вийди геть" і виграв статуетку в 2018-м за втілення ролі Вінстона Черчілля.

Швидше за все, саме таке майбутнє чекає на прославленого ірландця - десятки всіма улюблених фільмів, дуже різноманітна фільмографія і повага колег, яка неминуче призведе його до "лисого золотого чоловічка". А можливо і ні. У випадку з Коліном Фарреллом це не матиме значення. Ми його любимо і без регалій, і чекаємо на кожен новий фільм з актором.

Як повідомляв УНІАН, новий фільм з Коліном Фаррелом триллер "Агент Єва" має вийти на екрани вже в серпні 2020 року. Його парнерами на знімальному майданчику стали Джессіка Честейн, Джон Малкович, Джина Девіс та Йоан Ґріффіт.