Що подивитися на вихідних: естетичне задоволення від "Зеленого лицаря" і новий сезон "Американської історії жахів"

Цього тижня в українських кінотеатрах з'явиться кілька новинок, серед яких – філософський фентезі "Легенда про Зеленого лицаря" від студії А24 і кримінальний бойовик "Кодекс кілера". Тоді як кіногурманів порадують ретроспективні покази визнаної класики – мюзиклу "Шербурські парасольки" з Катрін Деньов. Тим часом на серіальних фанатів цього тижня чекає довгоочікувана прем'єра нового сезону "Американської історії жахів". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 26 серпня

Головною прем'єрою цього тижня сміливо можна назвати фентезі "Легенда про Зеленого лицаря" / The Green Knight (США, Ірландія, 2021) від режисера Девіда Лоурі ("Історія привида", "Старий з пістолетом"). УНІАН вже побував на допрем'єрному показі фільму, і готовий поділитися своїми першими враженнями.

Почнемо з того, що ще на стадії заявки до фільму була підвищена увага. Справа в тому, що дистрибуцією фільму займається компанія A24, яка в останні роки є своєрідним мірилом якості в кіноіндустрії. Заснована менше десяти років тому як незалежна компанія, A24 примудрилася всього за кілька років з дистриб'ютора кіно не для всіх перетворитися на головного постачальника якісного кіно. Саме A24 випустила такі фільми, як "Ворог", "Побудь в моїй шкурі", "Ровер", "Бивень", "З машини", "Відьма", "Лобстер", "Місячне світло", "Вбивство священного оленя", "Леді Бьорд", "Горе-творець", "Екстаз", "Сонцестояння", "Маяк", "Мінарі" та багато іншого. Всі ці проекти якщо не були відзнчені безліччю престижних нагород, то точно отримали захоплені відгуки критиків. А тому від кожної нової роботи, випущеної A24, чекають багато. Так, часто ці фільми доволі специфічні та абсолютно не розраховані на масового глядача. Але, тим не менш, поки вони виправдовують всі покладені надії.

Фільм "Легенда про Зеленого лицаря" заснований на поемі невідомого автора "Сер Гавейн і Зелений Лицар" з "артурівського циклу". Але це зовсім не те фентезі, до якого ми звикли завдяки чарівному світу Джона Толкіна. Одночасно фільм явно несхожий на всі ті фільми і серіали про пригоди Короля Артура і Лицарів Круглого столу, які масово знімалися в останнє десятиліття.

У центрі сюжету фільму – молодий лицар, племінник легендарного Короля Артура, сер Гавейн. Проте, далеко не завжди він поводиться як справжній лицар – і це за часів, коли честь вважалася понад усе. Але одного разу він приймає виклик загадкового Зеленого лицаря, що змушує героя вирушити в небезпечну подорож, від якої залежить його доля. На все у нього лише рік, і за цей час йому потрібно не тільки відшукати обитель Зеленого лицаря, а й пізнати себе.

Головну чоловічу роль у фільмі виконав британський актор Дев Патель, відомий за такими фільмами, як "Мільйонер з нетрів", "Робот на ім'я Чаппі" і "Лев" (за цю роль він отримав номінацію на "Оскар"). А головна жіноча роль, точніше відразу дві, дісталися шведській актрисі Алісії Вікандер ("З машини", "Дівчина з Данії", "Агенти UNCLE") – вона зіграла кохану героя Ессель і загадкову Леді. Також у фільмі знялися Джоел Едгертон ("Король", "Чорна меса"), Шон Харріс ("Місія нездійсненна: Плем'я ізгоїв", "Прометей") та інші. Детальніше про команду, що працювала над фільмом, можна прочитати в нашому окремому матеріалі.

Окрему увагу варто приділити операторській роботі, звуковому супроводу і кольоровому оформленню фільму. Довгі плани, зелено-руда гамма, ефектні сцени. І все це при доволі скромному бюджеті в 15 мільйонів доларів! Буде справжнім злочином не відзначити їх нагородами/номінаціями. Тим більше, що критики вже вельми позитивно оцінили фільм – на Rotten Tomatoes йому дали 87% свіжості із середньою оцінкою 8 з 10, на Metacritic він отримав високі 85 балів, що відповідає характеристики "переважно позитивні відгуки", а на IMDb у нього оцінка 6,9 з 10 балів від широкої аудиторії.

Наш вердикт: "Легенда про Зеленого лицаря" – це справжнє естетичне задоволення, після перегляду якого вам напевно захочеться побродити на просторах Інтернету в пошуках тлумачення образів з фільму. Так, можливо, фільм не для наймасовішого глядача, націленого виключно на розважальний контент, і комусь він може здатися дещо затягнутим, але, повірте, розв'язка буквально на останній хвилині фільму з лишком окупить все ваше терпіння.

Ще одна новинка тижня – кримінальний бойовик "Кодекс кілера" / The Protégé (США, 2021) з Меггі Кью ("Нікита", "Дивергент"), Майклом Кітоном ("Бетмен", "Бьордмен") і Самюель Л. Джексоном ("Кримінальне чтиво", "Месники"). Після успіху франшизи "Джон Вік", ідея цілого всесвіту, населеного кілерами всіх мастей, не дає спокою багатьом. А тому на екрани кілька разів на рік стабільно виходять неонові бойовики про представників цього непростого ремесла – від комедій "Охоронець кілера" до феміністичного "Порохового коктейлю". На жаль, далеко не завжди кількість переростає на якість.

Цього разу в центрі сюжету – найбільш кваліфікована кілер світу Анна, яку в дитинстві врятував легендарний найманий вбивця Муді. Саме він став її опікуном і навчив премудростям професії. Через багато років, коли Муді раптово гине від рук найманця, Анна прагне помститися. У цьому їй допоможе конкурент, який роками забирав найдорожчі контракти.

Варто відзначити, що на даний момент у фільму доволі непогані відгуки – на IMDb у нього оцінка 6,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes критики дали йому 60% свіжості проти 76% схвалення від глядачів. Водночас на Metacritic у фільму справи йдуть дещо гірше – 47 балів, що відповідає оцінці "змішані або середні відгуки".

Кіногурманів цього тижня порадують ретроспективні покази музичної мелодрами "Шербурські парасольки" / Les Parapluies de Cherbourg (Франція, Німеччина, 1964) з Катрін Деньов у головній ролі. Це найуспішніша робота французького режисера Жака Демі, відомого своїми музичними фільмами, яка в 1964 році отримала в Каннах головну нагороду фестивалю – "Золоту пальмову гілку". Незважаючи на те, що режисер був представником "Нової хвилі" – авангардного і експериментального напрямку кінематографа – стрічка отримала на батьківщині успіх, ставши найбільш відвідуваним тодішнім фільмом у Франції. У 1966 році картина була номінована на премію "Оскар" в чотирьох категоріях: за найкращі іноземний фільм, оригінальний сценарій, пісню і музику.

За сюжетом фільму, юна Женев'єва (Катрін Деньов) працює в сімейному галантерейному магазинчику – продає парасольки. Вона закохана в автомеханіка Гі, і той відповідає їй взаємністю. Але незабаром Гі забирають в армію і відправляють до Алжиру. Розлучаючись, закохані обіцяють чекати один на одного. Потім Женев'єва дізнається, що вона вагітна, а звісток від коханого досі немає, і дівчина погоджується на шлюб із заможним і солідним чоловіком.

Саме з "Шербурських парасольок" почався стрімкий розвиток акторської кар'єри Катрін Деньов ("8 жінок", "Відраза", "Молода кров"). Саундтрек до фільму створив композитор Мішель Легран – класик французької музики, який має на своєму рахунку три премії "Оскар", п'ять "Греммі" і "Золотий глобус".

Рейтинг фільму на IMDb становить 7,8, на Rotten Tomatoes – 99%, а на Metacritic – 86. Стрічка також входить в багато престижних списків, зокрема, в "Найкращі фільми всіх часів" за версією Sight&Sound і "1000 фільмів, які потрібно подивитися до того, як померти" за версією The Guardian.

Крім того, 26 серпня в український прокат вийдуть пригодницька фантастика "Остання місія Пола В. Р." / Le dernier voyage (Франція, 2020), трилер "Кендімен" / Candyman (США, 2021), мелодрама "Сексуальна залежність" / Passion simple (Франція, Бельгія, Ліван, 2020), сімейна анімація "Двоє друзів і борсук" / Knutsen & Ludvigsen 2-Det store dyret (Норвегія, 2020) і документальний фільм "Рафаель. Добрий геній" / Raffaello – Il Genio Sensibile (Італія, 2020).

Що нового онлайн з 26 серпня

Онлайн-новинки цього тижня почали виходити ще з понеділка, 23 серпня. Так, на Netflix вийшов анімаційний фільм "Відьмак: Кошмар вовка" / The Witcher: Nightmare of the Wolf (США, Республіка Корея, 2021) про молодого наставника Геральта – Весеміра. Ось такий бонус для всіх тих, хто вже не взмозі чекати на другий сезон "Відьмака" х Генрі Кавіллом.Повнометражний анімаційний фільм отримав в цілому позитивні відгуки критиків – на Rotten Tomatoes у нього 100% свіжості від критиків і 90% схвалення від широкої аудиторії, на Metacritic у нього 68 балів, а на IMDb його оцінили в 7,7 балів з 10.

Також 25 серпня Netflix випустив вісім епізодів драматичного міні-серіалу "Клікбейт" / Clickbait (США, Австралія, 2021). У центрі сюжету – зразковий сім'янин Нік Брюйєр. Одного разу його викрадають, а потім в Інтернеті з'являється відео, на якому Нік зізнається, що він абьюзер. Коли це відео набере п'ять мільйонів переглядів, чоловік помре. Рідні Ніка намагаються його врятувати, а попутно дізнаються про нього низку неприємних подробиць – щось на зразок "Чорного дзеркала". Головну роль в серіалі виконав Едріан Греньє, відомі за серіалом "Красені". На IMDb серіал вже отримав досить високі 7,5 балів з 10, тоді як на Metacritic у нього середні відгуки – 46 балів з 100 можливих.

Крім того, 25 серпня телеканал FX випустив перший та другий епізоди довгоочікуваного 10 сезону культового серіалу-антології від Райана Мерфі та Бреда Фелчака – "Американська історія жахів: Подвійний сеанс" / American Horror Story: Double Feature (США, 2011-). Онлайн перші два епізоди доступні з 26 серпня на Hulu.

За традицією, кожен новий сезон розповідає абсолютно нову історію, за рідкісним винятком, не пов'язану з попередніми сезонами. Об'єднують їх лише деякі актори, задіяні в головних ролях.

10 сезон "Американської історії жахів", що складається з 10 епізодів, вперше буде розділений на дві частини – "Червоний приплив", події якого розгортаються "біля моря", і "Долина смерті", яка проходить "біля піску". Сюжет першої частини буде обертатися навколо молодого письменника, який переживає творчу кризу. Разом з вагітною дружиною і дочкою він переїжджає на зиму в ізольоване пляжне містечко. Однак, як тільки сім'я облаштовується на новому місці, справжні жителі міста починають заявляти про себе.

Головну роль у першій частині 10 сезону виконав Фін Віттрок, раніше задіяний у чотирьох сезонах AHS – "Фрік шоу", "Готель", "Роанок" і "1984". Роль його дружини дісталася Лілі Рейб, яка знялася в більшій частині попередніх сезонів. Також в "Червоному припливі" засвітилися добре знайомі фанатам хоррор-франшизи Френсіс Конрой, Еван Пітерс, Сара Полсон, Біллі Лурд, Анжеліка Росс, Леслі Гроссман, Денис О'Хара і Метт Бомер. Серед новачків франшизи – Маколей Калкін (так-так, малюк Кевін з "Один вдома").

Старт нового сезону "Американської історії жахів" отримав в цілому позитивні відгуки критиків – на IMDb у нього поки що оцінка 8 балів з 10.

Тим часом на Disney+ 25 серпня вийшов третій епізод анімаційного серіалу-антології "Що, якщо...?" / What If…? (США, 2021), випущеного в рамках четвертої фази кіновсесвіту Marvel. Цього разу мультсеріал покаже альтернативну версію розвитку класичного сюжету, якби Ніку Ф'юрі завадили зібрати оригінальну шістку Месників.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко