Дев Патель і Алісія Вікандер / кадр з фільму "Легенда про Зеленого лицаря"

Цього літа в українських кінотеатрах виходить візіонерське фентезі "Легенда про Зеленого лицаря" від студії А24, відомої своїми візуально досконалими фільмами.

Цього разу вони співпрацюють з режисером Девідом Лоурі над масштабною версією одного з найважливіших і незвичайних текстів з циклу легенд про лицарів Круглого столу. Ми вирішили разом з "Вольга-Україна" розповісти докладніше про фільм, прем'єра якого очікується в серпні 2021 року.

Про що фільм

"Легенда про Зеленого лицаря" заснована на знаменитій поемі "Сір Гавейн і Зелений лицар " невідомого автора, що вважається еталонним лицарським романом і одним з найзначніших творів староанглійської літератури. У тексті описується не тільки пригода Гавейна - племінника легендарного короля Артура і претендента на престол, але і безліч важливих тем, які породжують десятки трактувань. Про сенси поеми сперечаються вже не перше століття, розглядаючи її не тільки як квест молодого сина королівської сім'ї в пошуках слави і честі, але і як важливий документ, в якому очевидна суперечка між язичництвом і християнством, чоловічим і жіночим, силою людей і природи, символізму і реальності.

Читайте також"Льодовий дрифт" з Ліамом Нісоном та Лоуренсом Фішберном: все що відомо про новий екшн-трилер

Автори сучасної екранізації, судячи з трейлеру фільму, залишають основний сюжет без змін: на збори лицарів Круглого столу завітав незвичайний гість - міфічний Зелений лицар, що пропонує змагання, на яке і погоджується Гавейн. На свою біду, звісно. Тепер Гавейну доведеться довести свою сміливість і гідність перед обличчям неймовірної загрози і спокусливих прийомів. Заради чого? Щоб довести, що він гідний свого місця біля трону.

Кадр з фільму "Легенда про Зеленого лицаря"

При цьому творці не обіцяють дослівне дотримання канону, тим більше що канон вже майже ніхто, крім вузьких фахівців і любителів Раннього Середньовіччя, і не пам'ятає.

Хто в ролях

Головна роль у фільмі дісталася номінанту на премію "Оскар "і лауреату премії BAFTA Деву Пателю ("Історія Девіда Копперфілда", "Робот на ім'я Чаппі", "Мільйонер з нетрів"), який був першим вибором режисера на роль молодого сіра Гавейна. На головну жіночу роль була запрошена лауреатка премії "Оскар" Алісія Вікандер ("Лара Крофт", "Агенти UNCLE", "Дівчина з Данії"), чий шлях у світ великого кіно стартував з іншого костюмного фільму - "Королівського роману" з Мадсом Міккельсеном. Творці "Легенди про Зеленого лицаря" значно ускладнили її роль леді у фільмі й проводять паралель з іншим знаменитим образом Вікандер - Авою з фантастичного трилера "З машини", який, до слова, теж творіння студії А24.

Кадр з фільму "Легенда про Зеленого лицаря"

Короля Артура зіграв Шон Харріс, відомий широкій публіці за останніми двома фільмами серії "Місія нездійсненна"і "Прометеєм". Королеву зіграла Кейт Дікі з "Гри престолів", а лорда Бертілака, в чиєму замку ненадовго зупиняється Гавейн - Джоел Едгертон, зірка "Червоного Горобця", "Воїна" і "Вихід: Боги і царі".

Крім того, у фентезі з'явиться Баррі Кеоган, що засвітився в "Дюнкерку" і "Вбивстві священного оленя". Молодий актор став частиною команди "Вічних" від Marvel, тож прийшов саме час дізнатися про нього більше. Також в "Легенді про Зеленого лицаря" з'явиться ще одна актриса, яка нещодавно засвітилася в знаменитому комікс-всесвіті. Мова про британку Ерін Келліман, яка зіграла антагоністку Карлі Моргентау в шоу "Сокіл і Зимовий солдат".

Про творця і зйомки

Автором сценарію і режисером "Легенди про Зеленого лицаря" виступив американець Девід Лоурі, відомий по "диснеївському" пригодницькому фентезі "Піт і його дракон", а також високорейтинговим незалежним фільмам "Історія привида", "В бігах" і "Старий з пістолетом". Зараз Лоурі знову повернувся до співпраці зі студією Дісней, знімаючи для них казку "Пітер Пен і Венді".

Кадр з фільму "Легенда про Зеленого лицаря"

"Легенду про Зеленого лицаря" режисер знімав в Ірландії, як на студії, так і в природних умовах, що дозволяють використовувати натуральне освітлення для низки ключових сцен. Незважаючи на те, що велика частина спецефектів були практичними, сценарій фільму не дозволяв обійтися без комп'ютерної графіки. При цьому режисер хотів максимальної природності в кожному кадрі. Для цієї тонкої роботи Лоурі та продюсери картини запросили легендарну студію Weta Digital, засновану Пітером Джексоном. Саме ця компанія відповідала за трилогію "Володар Перснів" і безліч інших блокбастерів, включаючи останні частини "Месників" і "Лігу справедливості" Зака Снайдера.

Що вийшло в результаті - дізнаємося вже цього літа. "Легенда про Зеленого лицаря" виходить на великі екрани влітку 2021 року. Точна дата прем'єри стане відома найближчим часом.

Інші новини кіно