Кадр з фільму "Ремінісценція"

Що подивитися на вихідних: багато українського кіно і трилер з Х'ю Джекманом в стилі Нолана

08:31, 19.08.2021
13 хв.

Цього тижня, напередодні 30-ї річниці Незалежності України, кінопрокатники вирішили підтримати вітчизняного виробника, а тому більша частина новинок у кінотеатрах – українські фільми. Це і добірка "Нове українське кіно", і трилер "Сторонній", і анімаційний фільм "Гулівер повертається". Також в кінотеатрах покажуть науково-фантастичний трилер "Ремінісценція" з Х'ю Джекманом від співавторки "Світу Дикого заходу". Онлайн, тим часом, стартують серіали "Дев'ять зовсім незнайомих людей" з Ніколь Кідман і "Чепелуейт" з Едріеном Броуді. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 19 серпня

Напередодні 30-го Дня Незалежності України у вітчизняний кінопрокат цілком очікувано вийде відразу кілька фільмів українського виробництва. На глядачів чекають як новинки, так і перевірені часом кінострічки.

Зокрема, відсьогодні в українських кінотеатрах стартує проект "Нове українське кіно", в рамках якого на великих екранах покажуть добірку з семи знакових українських фільмів, створених в незалежній Україні й визнаних за кордоном і на батьківщині.

Зокрема, глядачі зможуть переглянути стрічку "Плем'я" (2014) Мирослава Слабошпицького, з якої почалася історія визнання українського кіно на великих міжнародних фестивалях – картина отримала відразу три з чотирьох можливих нагород, включаючи Гран-прі, на тижні критики Каннського кінофестивалю 2014. Кримінальна драма, знята мовою жестів, розповідає про юнака, який потрапляє в спеціалізований інтернат для слабочуючих, де існує кримінальна організація під назвою "Плем'я". Хлопець намагається зайняти своє місце в ієрархії школи і бере участь в декількох пограбуваннях. Але коли він зустрічає свою любов, йому доводиться порушити неписані закони племені.

Також буде продемонстрований призер Каннського кінофестивалю і претендент від України на "Оскар" 2018 році – фільм "Донбас" (2018) Сергія Лозниці. Це тринадцять коротких сюжетів, які показують панораму життя на окупованих територіях – від трагедії до комічного фарсу. "Зелені чоловічки" не можуть згадати назви свого "рідного містечка, тут поруч", а німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком "Фашиста зловили!". Тут святкують весілля і влаштовують вуличні розправи, експропріюють на благо "республік" машини і гроші, живуть в підвалах, рятуючись від обстрілів. Фільм Сергія Лозниці шукає відповідь на питання: де в цьому калейдоскопі проходить грань між правдою і вигадкою?

Фільм "Додому" (2019) Нарімана Алієва – учасник Канн, володар Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю і претендент від України на "Оскар" в 2019 році. Стрічка розповідає про кримського татарина Мустафу, у якого помирає первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, щоб повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно до мусульманських традицій.

Комедія Антоніо Лукича "Мої думки тихі" (2019), окрім здобуття призів кінофестивалів у Карлових Варах та Одесі, стала також справжнім глядацьким хітом, протримавшись у прокаті сім тижнів, а також виходячи у повторний прокат. Стрічка розповідає про молодого звукорежисера-фрілансера Вадима, який, зазнавши безліч невдач у роботі та особистому житті, отримує шанс почати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди покинути "незручну Україну" і відправитися в "привабливу Канаду". Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником в новій роботі виявляється найменш підходяща для цього людина – мама Вадима.

Антиутопічна драма "Атлантида" (2019) Валентина Васяновича – український претендент на "Оскар" у 2020 році, призер Венеціанського кінофестивалю. Події фільму розгортаються в 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернуто до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Однак на тлі спустошення народжується нова любов.

Покажуть також документальну стрічку Ірини Цілик "Земля блакитна, ніби апельсин" (2020). Цей фільм став призером американського кінофестивалю "Санденс", а також переможцем національного та міжнародного конкурсів Docudays UA. Фільм розповідає про сім'ю, яка живе в "червоній зоні" Донбасу, де військові дії тривають вже шостий рік. Мама і діти проводять дні за захопленнями, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають влаасноруч фільми про своє життя під час війни.

Анімаційний фільм "Віктор_Робот" (2020) Анатолія Лавренишина – володар Призу глядацьких симпатій Одеського міжнародного кінофестивалю, найкращий анімаційний фільм 2020 року за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо" і хіт Чілдрен Кінофесту. Далеке майбутнє. Штучна зірка, яка повинна забезпечувати енергією планети навколо себе, не працює. Єдиний, хто може її полагодити – дідусь маленької Вікі, який і створив це світило. Однак він таємниче зникає. У стрічці звучать хітові саундтреки у виконанні Dakh Daughters, Мар'яни Головко і Марка Галаневича ("ДахаБраха"), Антона Слепакова ("Вагоновожаті"). Композитор стрічки – Антон Байбаков. Пісня "Пола-ла-ла" (група Dakh Daughters, Софія Байбакова, музика – Антон Байбаков, слова – Марися Нікітюк) відзначена "Золотою дзигою" 2021 як Найкраща пісня.

Ще одна вітчизняна новинка кінопрокату цього тижня – детективно-містичний трилер "Сторонній" (Україна, 2019) від режисера Дмитра Томашпольського. Картина почала свою фестивальну кампанію в далекому 2019 році, отримавши на різноманітних фестивалях більше десятка нагород, проте до українських кінотеатрів дісталася лише зараз.

За сюжетом фільму, команда з синхронного плавання зникає під водою в басейні під час виступу, тоді як пацієнтка водолікарні пропадає під час прийому хвойно-перлової ванни. Розслідувати ці дивні події доручають інспектору Глухівській, в кар'єрі якої немає жодної нерозкритої справи. Паралельно інспектору доведеться з'ясувати, ким вона є насправді.

Крім того, з 19 серпня в українських кінотеатрах стартують покази пригодницького анімаційного фільму "Гулівер повертається" (Україна, 2021) для всієї родини. Це перший український мультфільм, процес виробництва якого максимально відповідає стандартам легендарної американської компанії Disney. Процес створення мультфільму контролював режисер анімації Тоні Бонілла, який працює в Walt Disney Studios (велике інтерв'ю з ним можна почитати на УНІАН). Мультфільм вже був презентований в Берліні в рамках кінофестивалю Berlinale і отримав численні позитивні відгуки, а також взяв участь у найбільшому світовому кіноринку Marche du Film в Каннах.

Цікаво, що мультфільм, який поставив режисер Ілля Максимов, був знятий англійською мовою, а ось озвучували його під український прокат вже пізніше. Дублювали головних персонажів Надія Дорофєєва і Володимир Дантес, а також Євген Кошовий, Станіслав Боклан і Олександр Пікалов.

За сюжетом мультфільму, знятого на основі знаменитого роману Джонатана Свіфта "Подорожі Гуллівера", мандрівника Гуллівера запрошують повернутися в Ліліпутію, яку він свого часу врятував від ворожого флоту сусідів. Попереду на героя і його вірних друзів чекають захоплюючі пригоди.

Буде в українському кінопрокаті цього тижня і кілька іноземних новинок. Зокрема, на екрани вийде науково-фантастичний трилер "Ремінісценція" / Reminiscence (США, 2021), головні ролі в якому виконали Х'ю Джекман ("Люди Ікс", "Престиж", "Знедолені") і Ребекка Фергюсон ("Місія нездійсненна", "Дівчина в поїзді", "Найвеличніший шоумен").

У центрі сюжету фільму, події якого розвиваються в недалекому майбутньому – приватний детектив-одинак Ніколас Банністер. Він живе в Майамі, наполовину затопленому морем, і є експертом в небезпечній справі – він пропонує клієнтам можливість пережити будь-які спогади, які вони побажають. Однак його життя змінюється, коли він зустрічає чарівну Мей. Незабаром їхні відносини перетворюються на пристрасну любовну інтригу. Але коли спогади іншого клієнта залучають Мей в серію насильницьких злочинів, Банністер повинен зануритися в темний світ минулого, щоб розкрити правду про жінку, в яку він закохався.

Режисером фільму виступила американка Ліза Мей, яка є одним з творців відомого науково-фантастичного серіалу каналу HBO "Світ Дикого заходу". Вона ж перетягнула в свій майбутній фільм кілька акторів з серіалу, серед яких Тенді Ньютон і Анджела Сарафян.

Цікавий факт – Ліза Мей вже багато років одружена з режисером і сценаристом Джонатаном Ноланом, який є рідним братом одному з найвпливовіших режисерів сучасності, майстру видовищної наукової-фантастики Крістоферу Нолану. Разом брати працювали над сценаріями до таких фільмів, як "Престиж" (де також зіграв Х'ю Джекман), "Темний лицар" і "Інтерстеллар"). Тим часом критики, які вже подивилися "Ремінісценцію", доволі тепло прийняли фільм, відзначивши помітну схожість картини з роботами Ноланів.

Також з 19 серпня в український прокат вийде трилер "Північ у високій траві" / Midnight in the Switchgrass (США, 2021) з Брюсом Віллісом ("Міцний горішок", "П'ятий елемент", "Армагеддон"), Емілем Хіршем ("В диких умовах", "Одного разу в... Голлівуді", "Афера по-голлівудськи") і Меган Фокс ("Трансформери", "Зеровілль"). Другорядну роль у фільмі виконав репер Колсон Бейкер ("Бруд"," Пташиний короб", "Проект "Сила"), більш відомий під псевдонімом Machine Gun Kelly. Саме на зйомках цього фільму познайомилися Фокс і Бейкер, чий роман вже другий рік не сходить зі сторінок таблоїдів.

Сценарій фільму заснований на реальній історії найнебезпечнішого серійного вбивці Техасу. Агент ФБР Карл Хелтер і його напарниця Ребекка Ломбарді намагаються накрити мережу торговців людьми, проте незабаром вони розуміють, що їхня справа перетинається з багаторічним розслідуванням серійних вбивств. Вони об'єднуються з агентом правоохоронних органів Департаменту Флориди Байроном Кроуфордом, який вже багато років займається цією справою. Але незабаром Ребекка сама опиняється в лапах у маніяка, і тепер у її напарників є всього кілька годин, щоб зібрати воєдино останні докази і покласти край сумнозвісному "Вбивці на стоянці вантажівок".

У США фільм вийшов на місяць раніше, ніж в Україні, й отримав не найкращі відгуки. Критики розкритикували сюжет, похваливши лише акторську гру Меган Фокс. Однак відзначили, що фільм цілком може підійти тим, хто любить історії про серійних вбивць, але не чекає від сюжету чогось революційного.

Крім того, цього тижня в кінотеатрах покажуть добірку короткометражок "Italian Best Shorts 4: історії нашого життя" (Італія, 2021). На глядачів чекають найкращі італійські короткометражні фільми, які взяли участь у безлічі італійських і європейських фестивалів, включаючи 77-й Венеціанський кінофестиваль. Це зворушливі, смішні та важливі картини, що розповідають про дивовижні людські долі: двійника Елвіса Преслі, маленького борця з мафією Джованні Фальконе, вуличних футболістів з усього світу, грузинського рознощика піци і багатьох інших.

Що нового онлайн з 19 серпня

На стрімінгових сервісах цього тижня також очікуються прем'єри гучних серіальних новинок. Так, на Hulu ще 18 серпня вийшли перші три епізоди драматичного міні-серіалу "Дев'ять зовсім незнайомих людей" / Nine Perfect Strangers (США, 2021), що зібрав зірковий акторський склад – Ніколь Кідман, Мелісса МакКарті, Люк Еванс, Самара Уівінг, Майкл Шеннон, Боббі Каннавале, Реджина Холл та інші.

Події серіалу розгортаються в елітному пансіонаті в глухому куточку Австралії, куди приїжджають дев'ять осіб. Директор пансіонату Маша (Ніколь Кідман) обіцяє зцілення тіла і душі. Кожен з гостей хоче забути своє похмуре минуле, але вийде це не у всіх.

Тим часом на Netflix 20 серпня вийдуть шість епізодів нового міні-серіалу в жанрі трагікомедія "Кафедра" / The Chair (США, 2021), головну роль в якому виконала зірка серіалів "Анатомія пристрасті" і "Вбиваючи Єву" Сандра О.

Події серіалу розгортаються у великому американському університеті, де головою кафедри вперше стає кольорова жінка. Тепер їй необхідно відповідати запаморочливим вимогам і високим очікуванням факультету англійської мови, що переживає не найкращі часи.

Крім того, 20 серпня на Netflix відбудеться прем'єра бойовика "Крихітка" / Sweet Girl (США, 2021) з Джейсоном Момоа ("Гра престолів", "Аквамен", "Кордон") у головній ролі. Фільм розповість про чоловіка, який веде боротьбу проти фармкомпанії, частково винній у смерті його дружини. Однак в процесі пошуків правди герой опиняється залученим в смертельну сутичку, яка поставить під загрозу не тільки його життя, але і безпеку його дочки.

Ну а 22 серпня канал Epix випустить перший епізод містичного трилера "Чепелуейт" / Chapelwaite (США, 2021), знятого за мотивами оповідання "короля жахів" Стівена Кінга "Поселення Єрусалим" (1978). Головну роль в серіалі виконав Едріен Броуді ("Піаніст", "Готель "Гранд Будапешт", "Французький вісник").

Події серіалу відбуваються в США в 1850-і роки, коли після смерті своєї дружини відставний капітан Чарлз Бун переїжджає з дітьми в родинний маєток Чепелуейт в штаті Мен (а де ж ще можуть розвиватися події у Кінга?). У похмурому маєтку йому доведеться вивчити історію своєї сім'ї і вступити в боротьбу з темними силами, що контролюють будівлю. У цьому герою допоможе гувернантка його дітей Ребекка Морган, яка хоче написати про таємниці Чепелуейта роман.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся