Алісія Вікандер у фільмі "Легенда про Зеленого лицаря" / фото "Вольга Україна"

Шведська актриса і колишня балерина Алісія Вікандер швидко підкорила Голлівуд в минулому десятилітті завдяки здатності бути одночасно ідеальною "дівчиною з минулого" і дуже сучасною фем-фаталь. І це були два найпопулярніших образи в Голлівуді під час її сходження до слави.

Вже зовсім скоро лауреатка премії "Оскар" за драму "Дівчина з Данії" повертається на великі екрани у фентезі "Легенда про Зеленого лицаря", де Вікандер несподівано виконує відразу дві жіночі ролі. Тож ми разом з "Вольга Україна" вирішили згадати п'ять найбільш яскравих та неординарних ролей в кар'єрі зірки.

"Королівський роман", реж. Нікола Арсель, 2012 рік

У центрі цієї прославленої історичної драми – стосунки юної королеви Кароліни, англійської принцеси і дружини данського короля Крістіана VII, з придворним лікарем та радником Іоганном Струензе. Впливового сановника зіграв Мадс Міккельсен, а Кароліну – юна Алісія Вікандер, для якої цей фільм став справжнім проривом на велику сцену. Картина отримала кілька призів Берлінського кінофестивалю, а Вікандер – сотні захоплених відгуків за свою впевнену гру на межі невинності, відчаю та неймовірного магнетизму. Юна актриса не загубилася на фоні Мадса Міккельсен – один цей факт привернув загальну увагу до Алісії Вікандер.

"Із машини", реж. Алекс Гарленд, 2015 рік

Фантастична картина Алекса Гарленда, письменника, який став сценаристом, а в підсумку – і режисером, стала без всяких сумнівів, одним з найгучніших жанрових проектів 2010-х. Лаконічний, закритий простір, всього кілька акторів, троє з яких грають ключові ролі – Оскар Айзек, Алісія Вікандер і Донал Глісон. Фільм, який цілком міг стати "черговим з" ряду проектів про штучний інтелект, безумовно вийшов за рамки шаблонів, завдяки майстерній грі героїв, де центральна сила постійно зміщується в бік того чи іншого персонажа. Як результат – номінація на "Оскар" за кращий оригінальний сценарій і перемога в номінації за кращі візуальні ефекти, чого мало хто очікував від фільму зі скромним бюджетом в 15 млн доларів. І хоча в тому році стараннями студії Universal Вікандер отримала "Оскар" за драму "Дівчина з Данії", свій справжній акторський майстер-клас вона продемонструвала саме в "Із машини" в ролі Ави – робота, яка чи то дівчина-дитина, чи то фатальний лиходій.

"Агенти UNCLE", реж. Гай Річі, 2015 рік

Алісія Вікандер ідеально вписалася в цю шпигунську комедійну ескападу Гая Річі, в жодному разі не гублячись на тлі колег Генрі Кавілла і нинішнього героя скандалів Армі Хаммера. Трохи примхлива дівчина на місії - це те, що завжди прикрашає класичні шпигунські фільми, а вже якщо вона ще й прекрасно справляється з автомобілями і не втрачає холоднокровності в найнесподіваніших моментах – то ціни немає такій союзниці. На жаль, незважаючи на позитивні відгуки, збори фільму в цілому по світу були досить розчаровуючими. Що сумно, адже шанувальникам безумовно хотілося продовження.

"Розкрадачка гробниць: Лара Крофт", реж. Руар Утеуг, 2018 рік

У квітні 2016 року стало відомо, що новою Ларою Крофт стане лауреатка премії "Оскар" Алісія Вікандер. Багато шанувальників фільмів з Анджеліною Джолі висловлювали свій протест, в той час як фани нової версії гри про молодість Лари навпаки знаходили Вікандер ідеальним кандидатом на роль розкрадачки гробниць. Актриса взялася за тренування, перетворивши себе за рік на справжнього атлета. І її акторська робота була прийнята на ура, порівнюючи її реалістичні реакції на проблеми і загрози, з якими стикається героїня, з Харрісоном Фордом в "Індіані Джонсі", який завжди грав нехай і дуже "крутого", але все-таки чоловіка, а не супергероя, чиї емоції завжди замкнені всередині. На жаль, сам фільм не відповідав акторській грі Вікандер і отримав змішані відгуки, і студія весь цей час не може затвердити сценарій сиквела, не бажаючи повторення ситуації. Тим не менш, в недавньому інтерв'ю актриса підтвердила, що робота триває.

"Легенда про Зеленого лицаря", реж. Девід Лоурі, 2021 рік

Прекрасно усвідомлюючи широкий акторський діапазон Вікандер та її здатність лаконічно висловлювати потрібні емоції і з легкістю змінювати акценти, культовий американський режисер Девід Лоурі написав відразу дві ролі для актриси в своєму фентезі "Легенда про Зеленому лицаря". Вона грає і простолюдинку Ессель – кохану племінника короля Артура молодого Гавейна, дівчину, яка просто любить і хоче бути поруч, і загадкову Леді, яку Гавейна зустрічає в замку її чоловіка – лорда Бертілака. На відміну від Ессель, у Леді є свої плани на Гавейна і вона вочевидь знає занадто багато про нього. Алісія Вікандер з легкістю перемикається з одного на інший протилежний жіночий характер, за що по праву відстоює своє звання актриси-хамелеона, здатної зіграти якщо не все, то майже все.

Фентезі "Легенда про Зеленого лицаря" з'явиться в українських кінотеатрах з 26 серпня 2021 року.