Організатори розглядали різні варіанти проведення / фото: УНІАН

Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ) через пандемію COVID-19 цього року вперше пройде в онлайн-форматі і перенесено на осінь.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ОМКФ, через пандемію коронавірусу і пов'язаний з нею карантин в усьому світі, фестиваль цього року вперше пройде онлайн.

Крім того, змінено дати проведення 11-го ОМКФ: він проходитиме не традиційно в липні, а восени - з 25 вересня по 3 жовтня.

Відео дня

Крім онлайн-частини, в рамках фестивалю планується проведення в Одесі традиційного open-air кіноперформансу на Потьомкінських сходах.

Як зазначила президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко, через пандемію, яка охопила весь світ, індустрія івентів була змушена швидко приймати рішення щодо запланованих на 2020 рік заходів. Один за іншим переносяться або скасовуються масштабні фестивалі та інші міжнародні кіноподії.

Тігіпко наводить як приклад найбільший кіноринок світу FILMART у Гонконзі, який перенесено на серпень, а також - скасовано кінофестиваль у Локарно і перенесено на наступний рік кінофестиваль в Карлових Варах.

«Вже відомо, що Каннський кінофестиваль, який спочатку переносили на літо, також не відбудеться цього року. Ми адаптуємося до нових реалій і не хочемо залишати наших глядачів без кіноподії, якої вони очікують упродовж року. Тому у 2020-му Одеський міжнародний кінофестиваль вперше у своїй історії пройде в онлайн-форматі», - сказала Тігіпко.

За словами генерального продюсера ОМКФ Юлії Синькевич, його організатори розглядали різні варіанти проведення фестивалю.

«Онлайн-формат є незвичайним не тільки для нас, а й для всієї кінофестивальної індустрії. Ми сприймаємо це і як новий виклик, і як оптимальну поки що можливість дати нашим глядачам те, чого вони чекають - найкращі, якісні фільми з усього світу і фестивальну атмосферність, яку вони відчують навіть через екрани», - зазначила вона.

За даними Синькевич, вже надійшла понад 1 тис. заявок, які зараз вивчає програмний відділ ОМКФ. Вона акцентує, що в новому форматі в програмі кінофестивалю традиційно проходитимуть всі програмні та позапрограмні покази, а також пройдуть майстер-класи тощо.

«Крім того, відбудеться індустріальна частина кінофестивалю Film Industry Office - очікуємо, що цього року в ній дистанційно візьме участь рекордна кількість представників української та світової кіноіндустрії», - додала Синькевич.

Зазначається, що найближчим часом буде оголошено новий регламент 11-го ОМКФ, оприлюднено інформацію про придбання абонементів на онлайн-заходи.