Музиканту було 85 років \ фото Вікіпедія

Помер Лі "Скретч" Перрі - легендарний ямайський музикант і продюсер, який працював з Бобом Марлі і добився світової слави як піонер стилів реггі і даб.

Музикант, чиє справжнє ім'я Рейнфорд Х'ю Перрі, помер у віці 85 років в лікарні міста Лусеа на Ямайці, повідомляють місцеві ЗМІ. При цьому причина смерті не уточнюється.

Найглибші співчуття родині, друзям і шанувальникам музиканта висловив у "Твіттері" прем'єр-міністр Ямайки Ендрю Холнесс.

Відео дня

Хто такий Лі "Скретч" Перрі

Лі "Скретча" Перрі зараховують до кола головних музичних новаторів другої половини XX століття.

Він винайшов звучання рутс-реггі, з його помірним темпом і насиченою басовою лінією, яке згодом прославив на весь світ Боб Марлі. Перрі працював з ним в якості продюсера.

А завдяки експериментам Перрі з глибоким відлунням і простором в музичному звучанні широке визнання отримав відкололися від реггі психоделічний стиль даб. Даб, у свою чергу, вплинув на багатьох західних музикантів 70-х і 80-х років і далі: від реперів і гітарних груп до піонерів танцювальної електроніки.

Читайте такожПомер екс-барабанщик групи Slipknot Джої Джордісон

За 70-річну кар'єру Лі "Скретч" заробив собі репутацію містичної і ексцентричної фігури. Гітарист Rolling Stones Кіт Річардс, наприклад, називав його шаманом і "Сальвадором Далі від музики".

"Він людина-загадка. Весь світ - його музичний інструмент. Потрібно тільки послухати", - сказав Річардс в інтерв'ю журналу Rolling Stone в 2010 році.

Починаючи з 1950-х років Перрі виступав як продюсер, сольний музикант, фронтмен колективу The Upsetters, а також учасник величезної кількості спільних проектів з іншими музикантами, передає Бі-бі-сі.

У 2010 році вийшла книга - музичне дослідження Kiss Me Neck, в якому на більш ніж 300 сторінках перераховувалися всі його відомі записи.

Вас також можуть зацікавити новини