Актриса Рина Зелена / Вікіпедія

Багато людей знають Рину Зелену завдяки ролям черепахи Тортілли в мультфільмі "Пригоди Буратіно" і місіс Хадсон в кінострічці "Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона". Проте, участь в цих шедеврах радянського кінематографа - далеко не єдині досягнення актриси.

УНІАН розповість, чим ще прославилася легендарна актриса, і чому її творчість живе досі.

Рина Зелена в молодості і юності

Рина Зелена / Кадр з фільму "Підкидьок"

Актриса народилася (25 жовтня) 7 листопада 1902 року в місті Ташкенті. Справжнє ім'я - Катерина Василівна Зелена, а Рина - творчий псевдонім. Сім'я дівчинки жила бідно, батько був дрібним торговцем і досить скупою людиною. Видавав матері Рини сущі копійки, яких не вистачало на сімейний побут. Однак, в тому була причина - в силу свого юного віку мати Рини Зеленої не вміла розпоряджатися бюджетом і жила не за коштами.

Відео дня

Вчилася маленька Катя в реальному училищі (закладі, де основний ухил роблять на природні та математичні науки), а після нього вступила в Московське театральне, причому, несподівано. Вона випадково побачила оголошення на вулиці, зайшла і відразу прочитала вірш приймальній комісії. Дівчину відразу ж зарахували до списку студентів.

Театральні підмостки і війна

Початком кар'єри актриси став театр "Кріт" в Одесі. Там же з'явився і псевдонім, історія його, як і багато що з життя Рини Зеленої, смішна і дивовижна. На афіші з назвою вистави просто не вистачало місця для імені "Катерина", тому його скоротили, вийшло "Рина Зелена". 

Творчий шлях в Одесі був яскравим і незабутнім: вона читала вірші дітям, виступала на естраді і зверталася до городян по радіо. Коли почалася війна, Рина Зелена їздила з фронтовими бригадами і виступала "в полях". За це згодом актриса була нагороджена орденом Червоної Зірки.

Незрівнянна місіс Хадсон та інші знакові ролі

Рина Зелена / Кадр з фільму "Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона"

З Одеси Рина Зелена перебралася до Москви, де поступила в трупу театру "Не ридай". Взяла участь у фільмі "Путівка в життя", де їй дісталася роль блатної співачки. На жаль, з безлічі знятих епізодів у фінальну версію кінострічки потрапив тільки один.

Читайте такожЛегендарна ABBA випустила альбом після 40-річної паузиАктриса буквально жила кіномистецтвом, тому погоджувалася навіть на незначні ролі. І завдяки харизмі Зеленої, вони запам'ятовувалися глядачам найбільше. Наприклад, у фільмах "Підкидьок" і "Весна" персонажів, яких зіграла Рина Зелена, взагалі спочатку не було. Їх написали спеціально, не зумівши встояти перед обеззброюючим талантом актриси. Вона на ходу придумувала репліки і завжди любила імпровізувати.

У 60-70-х роках Рину Зелену стали запрошувати і в інші проекти. Актриса пишалася своєю участю і таких картинах, як: "Три Товстуни", "Про Червону Шапочку", "Чиполліно". Її незвичайний голос, який можна впізнати з тисячі, і пісні, що розкривають характер персонажів, стали візитною карткою радянських мультфільмів.

Остання роль Рини Зеленої - місіс Хадсон у фільмі "Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона". На момент зйомок актрисі було 85 років.

Рина Зелена - хвороба, останні роки життя

Сучасники актриси кажуть, що вона була неймовірно легкою і приємною в спілкуванні людиною. Ніколи не скаржилася на здоров'я і не турбувала навіть найближчих людей, а шанувальники тільки після смерті дізналися, що Рина Зелена 20 років боролася з раком.

В останні кілька років перед смертю актриса нічого не бачила через прогресуючого астигматизму, а також насилу пересувалася - позначався давній перелом стегна. Стан здоров'я змусив Рину Зелену переїхати в Будинок ветеранів кіно.

Одного разу актриса пожартувала: 

"Якщо мені і дадуть звання, це буде за 45 хвилин до смерті"

За іронією долі так і вийшло - Михайло Горбачов підписав указ про присвоєння Рині Зеленій звання "Народна артистка СРСР", коли вона вже була без свідомості. 

Померла легендарна актриса 1 квітня 1991 року у Москві на 90-му році життя. Похована на Введенському кладовищі, поруч з чоловіком - архітектором Костянтином Топурідзе.

Читайте також: