Чим підгодувати троянди / фото Національний ботанічний сад ім. Гришко НАН України

Пишний і здоровий розарій - гордість кожного квітникаря. Троянди дуже люблять підгодівлі і з вдячністю на них відгукуються. Для утворення бутонів рослині потрібен фосфор, а наростити пишну і здорову зелену масу їм допоможе азот. Особливо корисні підгодівлі для молодих квітів. Дуже важливо не переборщити з добривом, інакше на пагонах з'являться опіки.

Раніше ми також писали, як змусити троянду цвісти, якщо на ній не з'являються бутони.

Мінеральні добрива для троянди

В агромагазині або на ринку можна купити мінеральні добрива для пишного цвітіння троянди. Вносити їх рекомендується в сухий вечір в період набухання бутонів. Які добрива люблять троянди? Ось короткий список:

Відео дня
  • фосфорно-калійні добрива допомагають троянді швидше зацвісти і утворити більше бутонів, а також зміцнять імунітет троянди;
  • азотні добрива живлять троянду корисними речовинами, потрібними для пишного і яскравого цвітіння, а також зміцнюють коріння;
  • кальцієва селітра вноситься в розарій в період появи бутонів (грунт перед внесенням добрива потрібно рясно полити);
  • сульфат калію вносять в кінці травня для запобігання хвороб троянди;
  • аміачна селітра вноситься під кущ перед підгортанням;
  • гумат натрію - стимулятор росту квітів, який використовують для обприскування листя і стебла троянди перед цвітінням.

Перед внесенням добрива уважно прочитайте інструкцію на упаковці препарату. Не перевищуйте зазначену дозу, інакше спалите рослину.

Гній для троянди

Троянди дуже люблять підгодівлі перепрілим гноєм - компостом. Але ні в якому разі не використовуйте свіжий гній для підгодівлі троянди, інакше на коренях з'являться опіки. Удобрюють троянди компостом після обрізки в період набухання бруньок. Компост можна вносити прямо в грунт біля троянди - по 300 г органіки на кущ.

Під час росту нових пагонів троянди поливають розчином гною - змішують з водою в співвідношенні 1:10. Розчин залишають в сонячному місці на 10 днів, потім розводять рівною кількістю води. Готовим добривом поливають троянди в сухий день.

Попіл для троянди

Деревна зола багата фосфором і калієм, які так потрібні всім сортам троянд. Також така підгодівля відлякає грибок. Удобрити троянди попелом дуже просто. У сухий день посипте золою невелику ділянку землі навколо стебла золою. На 1 кущ беруть приблизно 200-300 г попелу - чим більше кущ, тим більше добрива.

Після набухання бутонів можна полити троянди настоєм золи. Для цього змішайте попіл з водою у співвідношенні 1:2. Настоюйте суміш 3 дні і обприскати кущі.

Кухонні відходи

Багато садівників удобрюють розарій відходами, які завжди є на кухні. Ось що можна використовувати для удобрення:

  • чайні пакетики - швидко розкладаються в грунті і живлять троянду азотом, а також відлякують шкідників;
  • яєчна шкаралупа - живить троянду магнієм і кальцієм, які необхідні для цвітіння;
  • бананова шкірка - збагачує грунт калієм, зміцнює коріння троянди і відлякує шкідників.

Ці відходи вносять в грунт біля стебла троянд при перекопуванні ділянки.

Вас також можуть зацікавити новини: