Черешня без черв'яків - що робити / depositphotos.com

Черешня надзвичайно смачна і корисна, вона містить вітаміни А і С, клітковину та калій. Але з людиною за неї активно конкурує шкідник, личинки якого поїдають м'якоть плоду. Розповідаємо, коли обприскувати черешню від вишневої мухи.

Раніше УНІАН писав, як позбутися хрущів - одних з найпоширеніших шкідників в Україні.

Чому в ягодах черешні черви і що таке вишнева муха

Вишнева плодоїдка (Rhagoletis cerasi) облітає дерева приблизно з середини травня по середину червня. Одна така муха, розміром близько 5 мм і з жовтою цяткою між крилами, здатна зіпсувати до 150 плодів. Діє шкідник так:

Відео дня
  • муха відкладає по яйцю під шкірку кожного плоду;
  • личинки, що вилупилися, живляться м'якоттю черешні або вишні;
  • після етапу розвитку черви залишають плід і коконуються в грунті;
  • зимує шкідник в пристовбурному колі, а навесні вилітає із землі вже у вигляді мухи та повторює цикл.

Якщо ви побоюєтеся, що черви в черешні небезпечні для людини, переживати не варто. Якщо з'їсти личинку плодоїдки, нічого поганого не станеться - це, скоріше, питання гідливості. 

Ваша улюблена черешня - як захистити урожай від шкідника

Якими ж методами можна позбутися вишневої мухи? Вона харчується солодкими виділеннями іншого шкідника - попелиці. Тому одним з трьох основних методів захисту від плодоїдки є боротьба з попелицею.

Найефективніші методи захисту від вишневої мухи:

  1. Вивести попелицю - при несильному ураженні, зазвичай, достатньо видалити й знищити уражені пагони. Якщо ж попелиця заплела великі площі, застосовують хімічні засоби. Важливо провести обприскування до того, як листя згорнулося. 
  2. У період масового льоту вишневої мухи, з середини травня по середину червня, необхідно провести обприскування. Виробники пропонують садівникам різноманітні біоінсектициди, які нетоксичні для людини та безпечні для бджіл. Такими препаратами можна обробляти дерева й під час цвітіння. Всю крону дерева та пристовбурні кола обробляють, розприскуючи робочий розчин рівномірно.
  3. Перекопувати пристовбурну площу.

Поєднуючи ці способи, ви мінімізуєте ризик ураження черешні вишневою мухою.

Крім того, рекомендуємо висаджувати ранні сорти. Вони або зовсім не піддаються ураженню, або піддаються несильно.

Що робити, щоб вийшли черв'яки з черешні - проста порада

Для того щоб зрозуміти, як визначити, червива черешня чи ні, використовуйте миску з водою. Помістіть туди черешню, навіть якщо всі плоди й виглядають абсолютно цілими. Черви, якщо вони там є, вилізуть. А в разі, якщо ви і з'їсте черешню з черв'ячком - від цього не буде жодної шкоди.

Вас також можуть зацікавити новини: