Обробка малини навесні повинна проводитися до і під час цвітіння / фото depositphotos.com

Важливим аспектом успішного вирощування цього популярного чагарнику є своєчасна обробка. Клопи та інші паразити можуть завдати буквально катастрофічної шкоди малиновим кущам. Особливо це актуально в період цвітіння, коли рослини найбільш вразливі. Давайте розберемося, яка має бути обробка малини навесні від шкідників, щоб ви змогли поласувати смачним урожаєм.

Чим обробити малину від шкідників до цвітіння - список необхідних препаратів

Обробку потрібно проводити ще до того, як почнуть розпускатися нирки. Для цього використовуйте "Карбофос", "Хом" та "Актеллік".

Додатково обробка малини навесні може бути проведена з використанням розчину сечовини. Її необхідно розвести з водою з розрахунку 30 г на 10 літрів води і налити під кожен кущик близько трьох літрів. Важливо перед цим розпушити землю й видалити нижні пагони.

Відео дня

Чим можна обробити малину під час цвітіння, щоб убезпечити рослини

У період цвітіння малини кущі можуть піддаватися нападкам довгоносиків, галлиці та кліщів. Весняна обробка малини від шкідників повинна здійснюватися з використанням сечовини, бордоської рідини, нашатирного спирту або борної кислоти.

Бордоську рідину можна приготувати самостійно, змішавши близько 250-300 г мідного купоросу з такою ж кількістю негашеного вапна. Суміш розвести в 10 літрах води й окропити кущі.

Обробляти малину борною кислотою ще простіше. Вам знадобиться відро води та лише 2 грами кислоти. Змішати й відразу ж полити землю навколо кущів.

Чим обробити малину від грибкових захворювань - перевірений спосіб

Для боротьби з грибковими інфекціями перевіреним методом є обробка малини мідним купоросом.

Рекомендується використовувати розчин мідного купоросу з концентрацією 0,5-1% для обробки самих кущів та землі. 100 г мідного купоросу розчинити в 10 літрах води. Готовим засобом можна поливати або обприскувати кущі малини.

До слова, раніше УНІАН розповідав, чим підгодувати малину, щоб було багато ягід. 

Обробка малини від хвороб і шкідників буде максимально ефективною, якщо використовувати аміак. Досвідчені садівники кажуть, що обробка малини нашатирним спиртом проводиться так: 40 мл звичайного аптечного нашатирного спирту розвести в 10 літрах води. Готовим розчином полити малину, витрачаючи близько 2 літрів на один кущ. Рекомендується проводити таку обробку на початку весни - до початку активної вегетації.

Вас також можуть зацікавити новини: