Чому жовтіє розсада помідорів та огірків - причини та способи вирішення проблеми / фото ua.depositphotos.com

Розсада вимагає постійної уваги і правильного догляду. Зіпсувати її дуже легко - достатньо всього раз переборщити з водою, добривами або занадто рано винести на вулицю, і розсада в'яне і падає. Але часто вона ще й жовтіє. Чому все це відбувається - розберемося далі.

Чому розсада в'яне і падає - поширені причини

Є кілька пояснень, чому падає розсада. Досвідчені городники кажуть, що причина може бути такою:

  • пересихання - саме через нестачу вологи в ґрунті падає розсада;
  • перегрів - це може бути причиною, якщо рослини перебувають під прямими сонячними променями або поруч із нагрівальним приладом. Якщо ви помітили, що в'яне і жовтіє розсада, переставте її в більш прохолодне місце;
  • нестача світла - до млявості може призвести і погане освітлення;
  • проблеми з ґрунтом - якщо в землі недостатньо поживних речовин або неправильний рівень pH, це може бути причиною, чому жовтіє розсада помідорів, огірків та інших рослин.

Причиною також можуть бути шкідники або хвороби. Не забувайте удобрювати і загартовувати сіянці, щоб не залишитися без урожаю.

Відео дня

Що робити, якщо жовтіє розсада огірків і помідорів

Найчастіше розсада огірків жовтіє від проблем із ґрунтом, нестачі вологи і світла. Це ж стосується і помідорів. Є кілька способів врятувати рослини, залежно від конкретної причини.

Розсада росте повільно, нижнє листя починає жовтіти, а верхнє набуває блякло-зеленого відтінку? Такі ознаки можуть свідчити про дефіцит азоту. Доволі часто це трапляється у сіянців томатів, баклажана і перцю. Рішення - обприскування розчином сечовини. Для його приготування вам потрібно змішати 1,5 г сухої речовини з 1 літром води.

Якщо листя починає жовтіти, краї сохнути, а на поверхні листової пластини з'являються світлі та червоні плями, є ймовірність, що причина в нестачі калію. Для заповнення дефіциту підживлюйте рослини розчином з 1,5 г сульфату калію та 1 літра води.

А щоб запобігти появі жовтого листя в огірків, городники радять кожні 10 днів поливати сіянці одним "супер-засобом". У 10 літрів води вам потрібно додати 30 крапель йоду, 1 літр молока і натерти 20 грамів господарського мила.

Що робити якщо розсада помідор падає

Для початку, давайте розберемося, чому розсада опускає листя, а ніжка стоншується. Однією з найпоширеніших причин є нестача або навпаки надлишок вологи. Завжди стежте за станом ґрунту.

Не менш поширеною причиною, чому стоншується ніжка розсади, є нестача світла. У цьому випадку, рослини починають тягнутися до сонячних променів, а листя опускатися.

Крім того, стежте за температурою. Перегрів або переохолодження рослин може призвести до того, що вони пропадуть.

Але що робити, якщо розсада падає? Є кілька рішень:

  • переконайтеся, що світла і вологи достатньо;
  • якщо ви вважаєте, що проблема в нестачі поживних речовин, удобріть рослини. Для сіянців помідор рекомендується використовувати добрива, багаті на азот, фосфор і калій;
  • перевірте температуру - пам'ятайте, що помідори люблять тепло.

Якщо ж ви помітили, що у розсади чорна ніжка, то це свідчить про бактеріальне захворювання. Добриво тут не допоможе. Вам потрібно видалити заражені сіянці, а решту - обробити і пересадити. Якщо немає можливості купити новий ґрунт, можете "знезаразити" раніше використану землю. Для цього її можна просмажити і полити розчином з фунгіцидом. Перед пересадкою здорових саджанців не забудьте ретельно вимити ємність.

Вас також можуть зацікавити новини: