Що можна і не можна садити поруч із помідорами / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Від того, як ви організуєте грядки на своїй ділянці, залежить якість і обсяг врожаю. Помідори - не найвибагливіша культура, але вам потрібно правильно підійти до питання сусідства. По-перше, для того щоб рослини не обмінювалися хворобами, по-друге, щоб не пригнічували одна одну. УНІАН розповість, що посадити поруч із помідорами у відкритому ґрунті, а які культури краще перенести в інше місце.

Чи можна садити перці поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Якщо що можна садити поруч з помідорами у відкритому ґрунті, так це перці, але тільки за умови, що ви можете забезпечити обом культурам якісний захист від хвороб і комах. Річ у тім, що і перці, і помідори належать до сімейства пасльонових, а це означає, що страждати вони будуть від одних і тих самих проблем.

З плюсів - вимоги до температури повітря і рівня вологи у помідорів і перцю однакові, можна використовувати загальну шпалеру для підв'язки. Крім того, томати відмінно відлякують попелицю, яка дуже часто вибирає своїм місцем проживання перець.

Відео дня

Чи можна садити полуницю поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Досвідчені городники знають, що посадити поруч з помідорами полуницю - це цікава ідея, в результаті якої вдасться отримати з грядки і ягоди, і овочі. Головне правило - не поєднувати з полуницею високорослий сорт томатів, інакше він забере у ягоди все сонячне світло.

Те ж саме правило стосується і смородини, і аґрусу - гармонійне сусідство призведе до того, що вогнівка і пильщик (небезпечні шкідники) не тероризуватимуть ягідні кущі.

Що можна посадити поруч із помідорами, а чого краще уникати

Якщо враховувати повний спектр рослин, то можна вирахувати, що посадити поруч із помідорами можна і потрібно для кращого врожаю. До таких культур належать:

  • квасоля і боби;
  • петрушка, селера, цибуля, спаржа, щавель;
  • чебрець, шавлія, м'ята;
  • качанну і ранню капусту;
  • цибулю і часник;
  • моркву і редис;
  • дині, гарбузи, кавуни.

З того, що посадити в ноги до томатів, городники рекомендують пекінську капусту, салати, шпинат, базилік і навіть буряк.

Крім "дозволених" культур варто враховувати і те, яке сусідство не люблять помідори - якщо ви проігноруєте пораду, то ризикуєте отримати мізерний урожай або зовсім залишитися без нього. До того, що ніколи не можна садити поруч із помідорами, належать: горох, цвітна капуста, броколі, кольрабі, кріп, фенхель, меліса, картопля і кукурудза.

Чи можна садити огірки поруч із помідорами у відкритому ґрунті

Огірки поруч із помідорами - не найкраща ідея, тому що ці дві культури мають абсолютно різні вимоги до вирощування та догляду, а саме:

  • помідори люблять помірну температуру і сухе повітря, огірки - високу температуру і вологість повітря;
  • помідори потрібно регулярно провітрювати, огірки гинуть від протягів;
  • помідори вимогливі до добрив і підживлення, огірки можуть обійтися без них;
  • помідори потрібно поливати під корінь, огірки - рясно з усіх боків.

Виходячи з перерахованих вище нюансів, краще буде, якщо ви посадите ці дві культури на різних грядках, щоб не створити конкуренції рослинам, а собі - проблем з доглядом.

Вас також можуть зацікавити новини: