Як і коли збирати капусту-поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Далеко не всі дачники знають, коли збирати урожай капусти - якщо помилитися, то і якість овочів буде не такою, як хотілося б. Особливо це стосується популярних білокачанної і червонокачанної капусти, яку вирощують багато городників. УНІАН розповість, як і коли правильно зрізати качани.

Коли дозріває пізня капуста - точні терміни

В першу чергу важливо розуміти, що час збору залежить від сорту - ранньостиглу і середньостиглу прибирають в червні і серпні відповідно. У вересні потрібно звертати увагу на середньопізні та пізні сорти. Перші дозрівають, через 110-135 днів після появи сходів. Як правило, це вересень - початок жовтня. Другі (пізні) потрібно збирати після всіх інших, але до того, як температура повітря опуститься нижче -5 градусів - приблизно в жовтні-листопаді.

Розповідаємо, як зрозуміти, що капуста дозріла:

Відео дня
  • качани гладкі і блискучі, а на дотик щільні;
  • якщо стиснути капусту, почуєте характерний хрускіт;
  • верхні листки синюватого відтінку;
  • нижні листки сохнуть і жовтіють.

Всі ці ознаки говорять про те, що можна сміливо починати збирання капусти, але і це важливо робити за правилами.

Як зрізати капусту - покрокова інструкція

Враховуйте, що важливий не тільки термін, коли треба прибирати капусту білокачанну, а й нюанси, як правильно це робити. По-перше, підберіть для таких дій період сухої і ясної погоди, при зрізку залишаючи 3 см качана і кілька листків. По-друге, після збору врожаю просушіть качани в теплому і сухому приміщенні. І, нарешті, розсортуйте овочі - якщо плануєте зберігати капусту довго, то для таких цілей залишайте тільки цілі екземпляри без ознак гнилі і пошкоджень, інші можна використовувати в кулінарії.

Коли прибирати червонокачанну капусту та інші сорти

Насправді, такий сорт капусти не відрізняється від білокачанної тільки кольором листя - в іншому рекомендації по збору врожаю такі ж. І терміни, і правила збігаються, тому орієнтуйтеся на рекомендації вище.

Цвітну капусту пізніх сортів можна збирати до середини вересня. Якщо головки овочі в діаметрі 11-15 см, вага качана від 0.5 до 1 кг, а головки пружні і щільні, то можете сміливо починати збирання. Зрізати кольорову капусту треба на 2 см нижче останнього листа. Враховуйте, що якщо цей сорт перезріє, то головки почнуть темніти і розвалюватися - в їжу вживати таку капусту вже буде не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: