Ви можете сміливо використовувати кавунові кірки як добриво / колаж УНІАН з фото pixabay.com

Як виявляється, багато фермерів-любителів не знають, чи можна кавунові кірки використовувати в якості добрива і як це робити, і через це просто викидають справжній "скарб".

Настійно рекомендуємо припинити це робити. Існує кілька дуже простих способів використання кавунових кірок, які допоможуть вам покращити стан ґрунту на своєму городі і таким чином отримати чудовий урожай.

Як можна використовувати кавунові кірки - елементарні способи

Найпростіше, що можна зробити - відправити ці відходи в компостну яму. Сам принцип такий - на купу викидати кірки, а потім їх періодично перемішувати і після того, як вони згниють, використовувати як добриво. Деякі фермери компостну яму присипають невеликим шаром землі.

Відео дня

Є і смарт-способи використання кавунових кірок:

  • зробити "теплу грядку";
  • сформувати живильний горщик.

Для створення незвичайної грядки вам також знадобляться тирса і спанбонд (текстильний матеріал, який виробляють з дуже тонких волокон полімеру).

Ось як робиться "тепла грядка":

  • викопайте траншею з середини грядки приблизно на 2/3 її ширини. Глибина має бути мінімум 30 сантиметрів;
  • по обидва боки зробіть валики землі, які вийняли з траншеї;
  • вниз покладіть великі кірки кавуна, зверху - менш великі рослинні залишки, а потім все накрийте тим, що швидко розкладається, наприклад, соломою;
  • після цього майбутнє добриво необхідно щедро обробити сечовиною чи іншими азотними добривами, а потім - біологічним препаратом.

Тепло дає мікрофлора, яка розкладає органічні речовини, мінералізує їх. Для того, щоб вона правильно працювала і давала багато тепла, її необхідно забезпечити азотом. Звичайна доза азотних добрив - 1 л на 2-3 квадратних метри грядки. 

Після збагачення грядки азотом обробіть її також біологічним препаратом, який може знищити збудників різних хвороб і запобігти появі кореневої гнилі.

Після цього кірки від кавуна засипте землею, вирівняйте грядку і накрийте чорним спанбондом. Вже через тиждень сміливо сійте щось на цій грядці.

Куди можна використовувати кавунові кірки великого розміру

Якщо у вас залишилася половина кавуна без м'якоті, це сигнал, що час робити живильний горщик. Це дуже просто.

Кроки такі:

  • великим цвяхом пробийте дірки в дні кавунової кірки;
  • насипте в кірку від кавуна землю;
  • пролийте землю водою;
  • висадіть якусь невибагливу рослину, наприклад, м'яту.

Сам кавун буде поступово удобрювати землю. Головне - не забувайте поливати ваш вазон.

Раніше УНІАН писав, як зробити шикарне добриво з хліба з цвіллю.

Вас також можуть зацікавити новини: