Чим обробити помідори від фітофторозу - поради / depositphotos.com

Фітофтора - це грибок, який стає причиною фітофторозу, що вражає, як правило, пасльонові культури, в тому числі, томати. Небезпека його в тому, що таке захворювання знищує рослину за кілька днів, тому кожному городнику потрібно точно знати, що робити, якщо на помідорах з'явилася фітофтора.

Як виглядає фітофтора на помідорах - явні ознаки

Улюблене місце такого грибка - густі посадки, куди насилу надходить повітря і сонячне світло, а також місцевість з регулярним перепадом температури. Жертвою фітофторозу стають, найчастіше, помідори, за якими погано доглядають - порушують правила поливу або графік підгодівлі.

Для того щоб зрозуміти, як перемогти фітофтору на помідорах, треба вміти її розпізнати:

Відео дня
  • плями на нижній стороні листя томатів;
  • всихання і опадання листя;
  • потемніння плодів;
  • чорні точки на томатах.

Важливо розуміти, що фітофтора - живучий грибок, який мешкає на всіх ділянках рослини - на насінні, пагонах, плодах, навіть в грунті. Вона може вражати і садовий інвентар, і стінки теплиці, тому боротися з "гидотою" потрібно швидко і комплексно.

З'явилася фітофтора на помідорах - як боротися народними засобами

Якщо ви зрозуміли, що захворювання на початковому етапі, є шанс впоратися з ним без використання хімічних засобів. Можна спробувати обійтися "бабусиними" методами:

  • 35 гр сухих дріжджів розвести в 1 л сироватки, настояти 5 годин, обприскувати рослини кожні 10 днів;
  • 3 ст. л соди розвести в 10 л води, додати 20 гр рідкого мила, обробляти томати кожні 7-10 днів;
  • 1 л кефіру розвести в 10 л води, додати 20 крапель йоду, 2 години наполягати, потім відразу обприскувати рослини.

Якщо ви не знаєте, яке найефективніший засіб від фітофтори на помідорах, крім трьох перерахованих вище, то ми підкажемо - мідний дріт. Біологи стверджують, що гниль дуже боїться цього матеріалу.

Ви можете акуратно проткнути ним стебло на висоті 10 см від грунту, тоді іони міді швидше проникнуть в саму рослину і "проженуть" фітофтору. Будьте уважні - цей метод можна використовувати тільки на здорових і міцних стеблах.

Вас також можуть зацікавити новини: