Як посадити полуницю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наприкінці весни в Україні настають теплі дні та починається посів полуниці. Ця ягода відноситься до теплолюбних рослин і погано переносить морози, тому поспішати з посадкою не варто. Оскільки перша половина травня цього року видалася холодною, дачники ще можуть посіяти полуницю наприкінці весни та влітку.

Коли садити полуницю навесні 2024

Клубника не переживает заморозки - её можно сеять, если температуре не опускается ниже 10°, а грунт хорошо прогревается. В мае 2024 года наступили неожиданные морозы поэтому посев ягоды можно перенести на другу половину травня і початок червня.

Якщо ви полуницю вже посадили і очікуються заморозки, то молоді посіви рекомендується накрити агроволокном.

Відео дня

Коли садити полуницю навесні за місячним календарем

Для посіву полуниці варто враховувати не лише погодні умови, але й фази місяця. Місячний календар рекомендує такі дні, коли саджати полуницю навесні:

  • у травні: 18-21, 25-27, 31 число;
  • у червні: 1, 4, 9, 11-14, 18-20, 27-30 число.

Не варто садити полуницю 23 травня, 6 червня і 22 червня. На ці дати випадають повні і молодики, які вважаються нещасливими для посівів.

Посадка полуниці навесні у відкритий ґрунт / фото ua.depositphotos.com

Як правильно садити полуницю

Найчастіше полуницю вирощують через розсаду. Спочатку потрібно підготувати ділянку: перекопати та видалити бур'яни, внести добрива (золу, торф, компост). Також обробляють самі саджанці, занурюючи їх у розчин від шкідників та хвороб. Коріння розсади слід укоротити до довжини 20 см.

Підготуйте ямки глибиною 10 див з відривом 25-30 див друг від друга. У кожну лунку додайте трохи перегною та влийте воду. Посадіть саджанці так, щоб точка переходу всіх коренів у стебло була на рівні ґрунту.

Після посадки рясно полийте розсаду і замульчуйте грядки хвойними голками, сіном чи соломою. Надалі поливайте полуницю 3-4 рази на тиждень і видаляйте бур'яни, а також накривайте плівкою посіви у разі морозів.

Вас також можуть зацікавити новини: