Коли садити цибулю навесні / фото ua.depositphotos.com

В Україні закінчився період заморозків, тому вже можна садити цибулю у відкритий грунт. Зазвичай цибулю вирощують в два етапи: спочатку висівають насіння, з яких виростає цибуля-сіянка, а на другий рік висаджують сіянку і з нею отримують ріпчасту цибулю. Можна пропустити перший етап, купивши готову сіянку на ринку або в магазині.

Коли сіяти цибулю навесні

Цибуля не боїться заморозків, але краще і швидше сходить в теплій землі. Висаджувати овоч рекомендується в грунт температурою + 12°. Зазвичай відповідні умови наступають в Україні в середині квітня. Для посіву виберіть сухий день.

Як підготувати ділянку для цибулі

Для посадки цибулі виберіть ділянку на висоті з не кислим грунтом. Грунт для цибулі повинен мати добре освітлення. Слідкуйте, щоб сусідні овочі не затінювали цибулю. 

Відео дня

Ділянку під цибулю перекопайте і внесіть добрива. Дуже корисні для цибулі компост або перепрілий гній (5 кг на 1 кв.м), а також свіжа зола (одне відро на 5 кв. м). Також для багатого врожаю можна внести в грунт аміачну селітру (1 ч.л. на 1 кв. м) або калійні добрива.

За три дні до посіву цибулі землю розпушують і утрамбовують, потім поливають теплою водою і накривають плівкою. Так грунт добре перепріє. Знімають плівку безпосередньо перед посадкою цибулі.

Важливо також дотримуватися правил чергування культур. Раніше ми розповідали, після чого садити цибулю і часник на наступний рік для хорошого врожаю.

Як садити цибулю навесні / фото depositphotos.com

Як садити цибулю насінням навесні

Насіння цибулі висаджують для того, щоб отримати сіянку і висадити її наступного року. Насіння має бути молодим - не старше 2 років.

Домашнє насіння для кращого проростання рекомендується замочити на 12 годин в теплій воді. Додатково посівний матеріал можна обробити стимуляторами росту. Для цього його замочують в розчині марганцівки 1%, або в розчині Епін (2 краплі на 100 мл води). З магазинним насінням всього цього робити не потрібно - воно вже оброблене.

Насіння цибулі чорного кольору, тому для зручності його можна змішати з піском. Так йрго буде добре видно при посіві.

Для посіву зробіть борозни глибиною 1 см. Відстань між борознами - 15 см. Посадіть насіння на відстані 2 см один від одного і засипте посіви землею. Полийте ділянку теплою водою.

Як садити цибулю-сіянку навесні

Цибуля-сіянка являє собою крихітні цибулини, з яких виросте придатна до вживання цибуля. Перед посадкою переберіть цибулинки і викиньте ті, які почали проростати або гнити. Для кращої врожайності сіянку можна замочити на 12 годин в теплій воді або розчині марганцівки.

На ділянці зробіть борозни глибиною 10 см на відстані 15 см один від одного. Цибулини садіть на відстані 10 см і присипте землею. Для підвищення врожайності можна спочатку посипати сіянку золою, а потім засипати.

Через місяць після посадки цибулю можна підгодувати органічними мінеральними або курячим послідом. Але це необов'язково, адже цибуля вважається невибагливою культурою. Поливають цибулю раз на тиждень, якщо немає дощів. Не забувайте також виривати бур'яни.

Вас також можуть зацікавити новини: