Як правильно сіяти петрушку у відкритий ґрунт - поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Петрушка - чи не найпопулярніший вид зелені, який можна додати і в салати, і в перші страви, і навіть просто прикрасити нею бутерброди. Кожен, хто вирощує зелень сам на городі, має знати, як сіяти петрушку навесні і коли найкраще це робити.

Коли сіяти петрушку в 2024 році - вдалі дні

Для того щоб зрозуміти, коли сіяти петрушку у відкритий ґрунт, потрібно звірятися з місячним календарем. Що стосується найбільш підходящого місяця, то, як правило, це березень або квітень. Важливо орієнтуватися не на конкретну дату в календарі, а на температуру ґрунту - земля має добре прогрітися, перш ніж прийняти в себе насіння петрушки. Варто враховувати, що цей вид зелені не боїться заморозків, але піддавати рослину перепадам температури все одно не варто.

Якщо ви вирішили, що земля готова для посадки, звіртеся з місячним календарем, щоб точно знати, коли сіяти петрушку навесні 2024 року:

Відео дня
  • 1-3, 23-26, 28-31 березня;
  • 22, 24-27 квітня;
  • 4, 22-24 травня.

Посадка петрушки у відкритий ґрунт навесні наприкінці квітня - на початку травня гарантує гарний урожай уже в червні-липні. Якщо висадите насіння в березні, то, за правильного догляду, зелень виросте вже на початку червня.

Чи потрібно замочувати насіння петрушки перед посадкою

Садівники і городники, які з року в рік отримують шикарний урожай зелені, точно знають, у чому замочити насіння петрушки для кращої схожості - це допоможе швидко виростити посадковий матеріал, а значить, швидше отримати гарний урожай.

  • Спосіб 1

Нагріти воду до кімнатної температури, промити нею насіння і викласти в суху чисту ємність. Залити прохолодною водою так, щоб вона повністю покривала насіння (пропорція 1:2) і міняти її 5-6 разів протягом 3 діб. Після цього посадковий матеріал потрібно перемістити в ґрунт або субстрат для пророщування.

  • Спосіб 2

Взяти шматок чистої марлі, розкласти насіння. Потім перенести марлю з насінням на блюдце і змочити горілкою. Через 15 хвилин промити насіння водою (якщо цього не зробити, спирти просочать посадковий матеріал, і він загине). Після цього насіння можна переміщати в ґрунт або субстрат для пророщування.

Як сіяти петрушку навесні на розсаду - важливі правила

Не існує єдиної думки про те, як правильно сіяти петрушку навесні - насінням або розсадою. Це все залежить від ваших особистих побажань і можливостей. Для домашньої розсади найкраще підходять ящики з кришками або керамічні горщики. Порядок дій такий:

  • викласти в горщики універсальний ґрунт:
  • полити його теплою водою, висадити по 5 насінин у кожен горщик;
  • присипати шаром землі завтовшки максимум 0.5 см;
  • закрити ємність плівкою;
  • поставити горщик на підвіконня, освітлене сонячними променями і захищене від протягів.

Немає точного терміну, скільки сходить насіння петрушки - триває цей процес від 2 до 3 тижнів. На відкриті грядки можна висаджувати рослини віком 28-30 діб від дня посіву.

Як сіяти петрушку у відкритий ґрунт - інструкція

Якщо ви вирішили сіяти насіння відразу в ґрунт, то виберіть грядку, яка добре освітлюється сонцем протягом усього дня. Додайте в землю пісок або торф, розпушіть, рясно полийте. Сухе насіння потрібно висадити на глибину 2 см, зберігаючи відстань між посадками в 3 см, а між рядами - 20 см. Бажано робити все це вранці або вдень, поки температура повітря прийнятна для городніх робіт.

Вас також можуть зацікавити новини: