Місячний посівний календар на вересень 2023 Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вересень - непростий місяць для власників саду та городу. До цього часу вже зібрана пшениця і викопана картопля, але ще належить зібрати урожай осінніх овочів. Також на початку осені сіють озимі культури і готують ділянку до зимівлі, а в саду висаджують чагарники і троянди. Наш місячний посівний календар на вересень 2023 підкаже, що потрібно зробити на ділянці у вересні, і які дні найурожайніші.

Вдалі дні для посівів у вересні

У вересні можна посадити цибулю, часник і зернові на зиму, посіяти зелень, висадити ягідні чагарники і квіти в саду. Також можна вирощувати овочі в теплиці. Ось які дні вважаються врожайними для посіву різних рослин:

  • зелень - 1, 4, 5, 8-10, 16-24, 27, 28 вересня;
  • озима цибуля і часник - 5-6, 12-14, 16, 18, 21, 23, 22-28 вересня;
  • капуста, огірки, перець в теплиці - 1, 4, 5, 8-10, 16, 28 вересня;
  • однорічні та дворічні квіти - 5-6, 12, 14, 16, 18, 21, 23, 28 вересня;
  • троянди - 1, 3-10, 13-20, 23, 30 вересня;
  • смородина, малина, агрус - 1, 4-10, 13-21, 23, 24, 27, 28 вересня.

Неврожайними для посівів будь-яких рослин вважаються дні повного місяця і молодика - це 15 і 29 вересня.

Відео дня

Місячний посівний календар на вересень 2023 року

1 вересня - дуже родючий день, можна сіяти в теплиці і пересаджувати будь-які культури, а також садити озимі рослини. Перекопування ділянки, розпушування грунту, знищення бур'янів і посів сидератів. Можна посадити будь-які ягідні чагарники. Поливи рекомендуються дуже помірні. Не рекомендується обробляти город хімічними препаратами.

2-3 вересня - малородючі дні. Можна збирати урожай овочів, фруктів і ягід, а також заготовлювати консервацію на зиму. Ефективно пройде боротьба з бур'янами і шкідниками. Можна обрізати гілки кущів і дерев. Не рекомендується садити і пересаджувати більшість культур, а також пересаджувати рослини.

4-5 вересня - висадка в теплиці огірків, капусти, зелені, салатів, посадка ягідних кущів і плодових дерев, троянд і однорічних квітів. В цілому дні вдалі для будь-яких посівів - рослини добре приживуться. Не рекомендується пошкоджувати коріння рослин.

6-7 вересня - можна збирати плоди на насіння, але не для тривалого зберігання. Викопування картоплі, збір ягід і горіхів, скошування газону і обрізка рослин, які відлодоносили. Можна підготувати ділянку до землі - перекопати, удобрити і засіяти сидератами. Також можна лікувати дерева, обрізати сухі гілки і кору, білити стовбури. Хороші дні для посіву квітів на клумбі, але не рекомендується пересаджувати рослини.

8-10 вересня - у теплиці можна посіяти зелень, гірчицю, будь-які види капусти. Можна поливати і підгодовувати рослини органікою, боротися зі слимаками. Хороші дні для посадки винограду, малини, смородини, плодових дерев, а також збору насіння. Не слід викопувати овочі на зберігання і використовувати отрутохімікати і мінеральні добрива.

11-12 вересня - збір на зберігання врожаю, посів озимих культур, прополка і розпушування грунту, посів сидератів і мульчування ділянки. Хороший день для збору кукурудзи, гарбуза, соняшнику, а також для посадки вічнозелених рослин і зеленої огорожі. Не рекомендується поливати і підгодовувати рослини.

13 вересня - не дуже вдалий день для посівів. Можна садити декоративні та квітучі дерева, такі як жасмин і бузок, а також ягідні чагарники. Можна прищеплювати дерева і розмножувати їх живцями. Дозволені рясні поливи і підгодівлі, але не рекомендується замочувати насіння.

14-16 вересня - дні повного місяця. Місячний посівний календар не рекомендує працювати з рослинами.

Місячний посівний календар на вересень 2023 таблиця / фото УНІАН

17-18 вересня - посів зелені, озимих культур, первоцвітів і однорічних квітів, троянд. Хороші дні для посіву цілющих рослин і прянощів, а також плодових дерев і ягідних кущів. Поливи і підгодівлі дуже помірні. Можна поливати і обрізати рослини, але не можна обробляти ділянку отрутохімікатами.

19-20 вересня - хороші дні для посіву пасльонових і гарбузових овочів, а також для збору врожаю на тривале зберігання. Можна вносити будь-які добрива і обробляти ділянку будь-якими засобами від шкідників і бур'янів. Хороші дні для посіву троянд, шипшини, агрусу, обліпихи і будь-яких рослин з колючками і шипами. Не рекомендується викопувати картоплю, обрізати гілки дерев і розмножувати рослини поділом коренів.

21-22 вересня - хороші дні для посіву озимих культур і посадки розсади в теплиці. Прибирання картоплі та інших овочів на зберігання. Хороший день для посадки весняних квітів, клематисів, а також полуниці. Обрізка хворих гілок, вусів суниці, сухих пагонів винограду. Очищення хворої кори. Не рекомендується поливати і прищеплювати рослини.

23-24 вересня - посадка озимої цибулі та часнику, петрушки, сидератів, плодових дерев, волоського горіха, полуниці, базиліка, руколи. Збір врожаю на насіння і для зберігання. Висадка капусти, селери і салату в теплиці. Хороші дні для посадки будь-яких ягід. Можна обробити сад від шкідників і хвороб, але не рекомендується травмувати коріння.

25-26 вересня - хороший день для збору врожаю будь-яких культур - вони будуть довго зберігатися і збережуть смакові якості. Можна викопувати цибулини на зберігання, пересаджувати розсаду в грунт, перекопувати і готувати до зими ділянку. В саду можна обрізати дерева і обприскати їх від шкідників, підстригти газон і живопліт. Посіви більшості культур не рекомендуються, а також не варто поливати і підгодовувати рослини.

27-28 вересня - гарний час для посіву овочів в теплиці, а також для збору врожаю буряка, моркви, гарбуза, кабачків. Можна садити озимі культури і посіяти зелень для вирощування на підвіконні. В саду добре приживуться будь-які дерева і чагарники, а на клумбі - багаторічні квіти і вічнозелені рослини. Не рекомендується обробляти рослини хімією і вносити мінеральні добрива.

29 вересня - молодик. Посівний календар не рекомендує працювати з рослинами.

30 вересня - не рекомендується обрізати коріння і гілки рослин (рани довго гояться), а також сіяти і пересаджувати більшість культур. Можна перекопати ділянку, видалити бур'яни, внести добрива на зиму, зібрати залишки врожаю. Поливи і підгодівлі дуже помірні.

Вас також можуть зацікавити новини: