Як правильно вирощувати помідори в домашніх умовах / фото depositphotos.com

Практично всі початківці проходять через стадію, яка називається "робота на землі - це лотерея". Аргументація такої позиції проста і зрозуміла - після перших невдач ейфорія від придбання мішка дорогого насіння проходить. Реальність така, що чомусь не все сходить, а те що сходить, не росте, не цвіте та не дає плодів. 

У цей момент приходить розуміння того, що ні серйозні фінансові вкладення в розсаду та саджанці, ні кількість годин, проведених на грядках не гарантують, що урожай не загине від спеки, рясних дощів, заморозків або шкідників.

Однак, з часом ті, хто не зійшли з дистанції після перших кількох невдач, починають розуміти і те, що це зовсім не лотерея, як здавалося раніше. На зміну помилкам та невдачам приходить досвід і чітке усвідомлення того, що успіхи на городі залежать не від виграшного квитка, а від елементарних знань. 

Відео дня

Раніше ми писали про те, як поливати розсаду помідорів на підвіконні, а зараз розповімо вам, як зібрати хороший урожай помідорів і які помилки не можна робити.

Як виростити помідори

Існують кілька варіантів вирощування томатів. Можна самостійно заготовити насіння, вибравши їх зі стиглого помідора, підсушити на сонці і зберегти в темному сухому прохолодному місці до висадки в грунт в наступному сезоні. В цьому випадку ви точно будете знати, смак, колір та розмір томатів, які ви висаджуєте.

Можна купити насіння в магазині. У разі покупки насіння в магазині ви можете бути впевнені, що поява на грядці шкідників зведена до мінімуму, оскільки насіння перед продажем обробляються хімікатами.

Що стосується висадки в грунт, то тут немає єдиного правила. Одні городники вважають за краще висаджувати насіння відразу у відкритий грунт, інші переконані, що помідорам місце лише в теплиці, а не у відкритому грунті, треті ж з року в рік вирощують розсаду на підвіконні або на балконі, і тільки після того, як грунт прогріється, висаджують помідори на грядки.

Обрати єдиний правильний спосіб неможливо, оскільки кожен город може мати абсолютно різні умови і те, що добре для однієї місцевості, категорично не підійде для іншої. Наявність сонця, затемненість ділянки, присутність великих дерев біля грядок, склад грунту, глибина, на якій проходять грунтові води - все це впливає на врожайність і все це потрібно враховувати при висадці розсади.

Якщо ви намагаєтеся зрозуміти, як вирощувати помідори покрокова інструкція виглядає наступним чином:

  • висаджуємо розсаду в торф'яні горщики;
  • тримаємо в квартирі, поки температура повітря на вулиці не перестане опускатися нижче 18 градусів;
  • висаджуємо розсаду на сонячній половині ділянки.

Поливаємо тільки відстояною водою кімнатної температури. Дуже обережно використовуємо добрива.

Як отримати хороший урожай томатів / фото ua.depositphotos.com

Які умови люблять помідори

Якщо ви не знаєте, як отримати хороший урожай томатів, виходьте з того, що любить ця культура. При посадці рослин на грядку потрібно враховувати:

  • температуру грунту;
  • температуру повітря;
  • частоту поливу;
  • кількість і склад добрив.

Інакше кажучи, помідори люблять тепло і ненавидять затінок. Крім того, їм потрібен помірний полив, а ще рослини дуже примхливі до будь-яких добрив та підживлення.

Ділячись досвідом про те, як правильно вирощувати помідори в домашніх умовах, досвідчені садівники рекомендують керуватися календарями городників і обов'язково перед висадкою розсади перевіряти прогноз погоди на найближчі 2-3 тижні.

Якщо за прогнозом будуть заморозки або рясні дощі - висаджувати розсаду категорично не можна.

Головні помилки при вирощуванні помідорів

Вирощування помідорів у відкритому грунті - це не найпростіше завдання, і хочете ви того чи ні, вам доведеться враховувати деякі важливі моменти. Річ у тім, що хороший урожай помідорів буде залежати не тільки від сорту, який ви посадили, але і від ваших знань.

При вирощуванні помідорів не можна:

  • висаджувати розсаду в непрогрітий грунт;
  • садити помідори до настання стійкої температури не нижче 18-22 градусів тепла;
  • дозволити розсаді замерзнути;
  • поливати розсаду холодною водою;
  • використовувати надмірну кількість гербіцидів.
 Вирощування помідорів у відкритому грунті / фото depositphotos.com

Помідори не люблять холод. Річ у тім, що помідори - досить примхлива культура. Оптимальна температура для цієї рослини - 23-25 градусів тепла. При більш низьких показниках ріст рослини зупиняється. Якщо плоди не встигли сформуватися, а температура повітря впаде до 10-15 градусів тепла - врожаю не буде. Навіть якщо рослина вже почала цвісти, при похолоданні зав'язь повністю опадає. Тому в жодному не висаджуйте помідори, не вивчивши прогноз погоди. Ця культура не любить холод. І грунт, і повітря мають бути прогріті, інакше рослина загине.

Якщо говорити не про розсаду на підвіконні, а про те, як правильно вирощувати помідори на вулиці у відкритому грунті, то потрібно виходити з того, що ця рослина не любить затінок. Помідори категорично не можна садити на затемнених ділянках городу або під деревами. Якщо ви висадите помідори біля великих чагарників, таких як малина, смородина або агрус - можете забути про плани на урожай. Висока рослина дасть тінь і плодів або не буде зовсім, або вони будуть дуже дрібними.

Ще одна помилка, яку роблять початківці садівники, коли намагаються зрозуміти, як вирощувати помідори в домашніх умовах - надмірне використання гербіцидів. Помідори - непроста рослина, з підвищеною чутливістю до будь-яких як хімічних, так і органічних добавок. Крім того, помідори не люблять азотисті добрива. Надлишок гербіцидів викликає у рослини хімічний опік, який може проявлятися в зупинці росту. Якщо листові пластини вже сформовані, на них можуть утворитися великі світлі або темні плями. Також плями з'являються на вже сформованих, але ще недозрілих плодах. 

Вас також можуть зацікавити новини: