Досвідчені городники перед посадкою томатів і перцю радять замочувати насіння. Помічено, що після таких процедур насіння швидше сходить, саджанці не хворіють і дають кращий урожай. Наприклад, роблять замочування насіння томатів і перцю в перекису водню. Розповідаємо, як це працює.
Що дає замочування насіння томатів у перекису водню
Перекис водню - це сильний антисептичний засіб. Він знезаражує насіння і підвищує його схожість. Замочувати можна практично все насіння, за винятком дражованого - воно вже пройшло обробку і знезараження, інкрустованого насіння (у нього є тонкий водорозчинний шар, який містить знезаражувальні та ріст-стимулювальні компоненти), а також насіння томатів-гібридів відомої селекції (воно також вже готове до висаджування).
Як робити замочування насіння в перекису водню - пропорції
Перед замочуванням у перекису насіння радять покласти на 20 хвилин у воду кімнатної температури - вона розм'якшить оболонку й ефект буде кращим. Є два способи замочування.
Спосіб 1:
- у 2 склянках води розчиняємо 1 ст. л. перекису водню (3%);
- загортаємо насіння в марлю або ганчірочку;
- опускаємо в отриманий розчин і витримуємо 12 годин;
- промиваємо, просушуємо і висіваємо.
Спосіб 2:
- змішуємо 1 частину перекису (6%) і 10 частин води;
- змочуємо марлю або ганчірочку в отриманому розчині;
- загортаємо насіння і витримуємо 24 години;
- промиваємо, просушуємо і висіваємо.
Іноді практикують замочування насіння помідорів у чистому перекисі. Для цього беруть 3%-вий перекис, опускають у нього марлю з насінням, тримають 10 хвилин. Потім промивають під проточною водою, просушують і висівають.
Важливо: не слід залишати насіння в розчині перекису на довгий час - воно стане непридатним для висаджування.
Замочування насіння перцю в перекису водню роблять за такою ж схемою.
Раніше ми розповідали, у чому краще замочувати насіння помідорів і огірків перед посадкою.