Які квіти краще посадити на кладовищі / pixabay.com

На кладовищах зазвичай садять рослини, які не потребують постійного догляду. Це можуть бути як однорічні квіти, які потрібно садити щороку, так і багаторічні, які ростуть самі. Перевагу віддають останнім, якщо немає можливості часто відвідувати могилу. Які квіти можна посадити на кладовищіі, щоб вони росли без поливу, підживлення і на досить бідному ґрунті - розповідаємо нижче.

Які багаторічні квіти посадити на цвинтарі - 10 варіантів 

Ось кілька варіантів невибагливих багаторічних квітів і ґрунтопокривних рослин, з яких можна вибрати, що посадити на могилі:

  • Тюльпани
Тюльпани / pixabay.com

Красивий і безпрограшний варіант. Ця невибаглива цибулинна рослина може рости без додаткового поливу і на важких ґрунтах. Можна посадити кілька видів з різним періодом цвітіння і тоді, змінюючи один одного, тюльпани можуть цвісти безперервно. Слід врахувати, що тюльпани люблять сонце, тому їх якраз краще садити на сонячних ділянках.

Відео дня
  • Нарциси
Нарциси / pixabay.com

Часто садять у парі з тюльпанами. Це також багаторічна квітка, яка не потребує особливого догляду. Нарциси бувають не тільки білі, є й інші різновиди, вони однаково добре ростуть як на сонці, так і в тіні або півтіні.

І тюьпани, і нарциси можна садити як на могилках, так і біля.

  • Флокси (флокси)
Флокси / pixabay.com

Бувають багаторічні та однорічні (наприклад, популярний Флокс Друммонда). На могилках, звичайно, практичніше садити багаторічні. Флокс не вимогливий до ґрунту, поливу, ароматний і яскравий. Краще садити на сонячному місці.

  • Іриси
Іриси / pixabay.com

Особливо популярні нині квіти - це шалено красиві багаторічники, які повсюдно садять на клумбах і в садах. Прикрашають ними і могилки - на них можна скомпонувати кілька видів різних квітів. До поливу і ґрунту іриси не особливо вибагливі, розмножуються цибулинами, як і тюльпани.

Єдина неприємність, з якою можна зіткнутися, - ірисова муха, яка селиться всередині квітки і губить її перш, ніж вона розпуститься або відцвіте. Але з нею можна боротися - наприклад, запилити стрілки квітки, що розпускає, золою, а якщо іриси ростуть далеко від своїх родичів, то ризик заразитися мінімальний.

  • Деревій
Деревій / pixabay.com

Деревій - це і декоративна, і лікувальна рослина. Високорослий багаторічник, у природі росте вздовж доріг і його плутають із бур'яном. Квіти в нього частіше білі, іноді рожеві, але зараз є також види з красивими жовтими "шапками" - деревій таволговий. Бувають також і мініатюрні сорти багаторічника.

  • Незабудка
Незабудка / pixabay.com

Красива квітка з символічною назвою. Низькоросла багаторічна рослина, добре приживається на бідних ґрунтах, росте і на сонці, і в тіні. Найневибагливішою вважається незабудка лісова.

  • Маки
Маки / pixabay.com

Невибагливі витончені рослини, які ростуть практично на будь-яких ґрунтах. Мак досить посухостійкий, але ось застій води і затінення він не переносить. Бувають маки не тільки червоними, але також і ніжних пастельних відтінків, і яскраві пурпурні.

  • Барвінок
Барвінок / pixabay.com

Невибаглива ґрунтопокривна квітка, яка може рости як на сонці, так і в тіні. Вона швидко покриває ґрунт і витісняє бур'яни. Не потребує поливу і може вижити навіть у складних умовах.

  • Вербозілля монетчасте (луговий чай)
Вербозілля / ua.depositphotos.com

Ще одна ґрунтопокривна рослина з жовтими квіточками. Це багаторічник, який може рости в тіні, півтіні або на сонці, дуже швидко розмножується. На сонці може трохи "підгорати", його листочки стають жовтими, але виглядають дуже ефектно. Вербозілля можна посіяти насінням, але тоді воно зацвіте лише на третій рік. Тому краще посадити живці.

  • Седум (очиток)
Седум / ua.depositphotos.com

Цей багаторічник добре поєднується з іншими різними багаторічниками, травами і невисокими чагарниками. Як і вербозілля, стелиться килимом, має кілька видів і форм. Добре переносить посуху і може рости під палючим сонцем.

Це лише невеликий список того, що краще посадити на могилі без поливу і постійного догляду. Крім перерахованого вище, садять також конвалії, садові гвоздики, лаванду - у кого до чого більше лежить душа. По периметру могил або біля самого пам'ятника часто висаджують самшит, барбарис, а також ялівець.

Раніше ми розповідали, коли садити троянди навесні - що радять садівники.

Вас також можуть зацікавити новини: