Тягнибок очолив список ВО "Свобода" / Фото УНІАН

У ВО "Свобода" назвали першу десятку списку кандидатів у народні депутати й заявили, що закриють майже всі виборчі округи в країні на дострокових парламентських виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, на прес-конференції у Києві голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що шостим номером у списку є актор Богдан Бенюк, сьомим - керівник штабу "Національного корпусу" Родіон Кудряшов, восьмим – голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, дев'ятим – голова Держкіно Пилип Іллєнко, десятим – керівник фракції «Свобода» у Київській міськраді Юрій Сиротюк.

Як сказав Тягнибок, партії, які об’єдналися зі "Свободою" на виборах, запропонували "практично в усіх округах своїх кандидатів".

Відео дня

За його словами, дві третини кандидатів у мажоритарних округах були висунуті на з’їзді ВО "Свобода", а також частина кандидатів "за нашої підтримки з тактичних міркувань, але це є люди з нашого середовища, будуть йти як самовисуванці при нашій активній підтримці".

Тягнибок додав, що партії "Правий сектор" і Конгрес українських націоналістів провели з'їзди і висунули своїх кандидатів в округах, узгодивши це із "Свободою".

Він не виключає, що будуть домовленості з іншими політичними силами щодо кандидатур в округах. "Так я не виключаю, що в процесі виборчої кампанії у нас можуть бути ситуативні домовленості. Навряд чи це будуть домовленості загальноукраїнського характеру, а це, швидше, загальнообласні домовленості з іншими державницькими політичними силами", - сказав він.

За словами лідера ВО "Свобода", можуть бути домовленості щодо зняття кандидатів в різних округах на користь один одного.

Тягнибок пообіцяв, що в разі проходження партії до парламенту всі депутати будуть дисципліновано відвідувати пленарні засідання і працювати. Він нагадав, що коли "Свобода" була представлена у Верховній Раді, всі депутати були присутні на засіданнях і голосували стовідсотково за рішення, які підтримували.

На запитання журналістів про те, що в першій п’ятірці у списку є народні депутати нинішнього скликання Андрій Білецький і Дмитро Ярош, які дуже рідко ходять на засідання парламенту, сам Білецький відповів, що треба враховувати те, що вони дуже багато часу проводили на фронті, а Ярош був поранений і проходив реабілітацію.

За словами Білецького, він був також багато на фронті і розумів, що в нинішньому парламенті неможливо було провести рішення, за ухвалення яких він виступав, оскільки не було політичної сили, з якою б він працював.

Читайте такожОб’єднані сили націоналістів висунули Кошулинського кандидатом у президенти

Тягнибок, говорячи про нинішню Верховну Раду, заявив, що її "в конюшню перетворили", оскільки депутати просто в сесійній залі вживали їжу і "займалися хто чим хотів".

Він наголосив, що депутати від ВО "Свобода" будуть ходити на засідання в разі обрання, і "ми перетворимо парламент в реальний законодавчий орган нашої держави, а не так, як зараз: хоче хтось морозиво їсти - жують, насіння лузгати – лузгають, йогурти пити – п’ють. Вони парламент в конюшню перетворили".

"І там потрібні націоналісти, щоб здисциплінувати в тому числі і тих депутатів, які найвищий законодавчий орган країни перетворили у те, що демонструють повну зневагу до виборця, до української нації, який перетворили в повний безлад", - заявив Тягнибок.

Як повідомляв УНІАН, ВО "Свобода", "Національний корпус", "Правий сектор", "Державницька ініціатива Яроша", Організація українських націоналістів та Конгрес українських націоналістів йдуть на вибори до Верховної Ради спільним списком.

Згідно з рішенням з'їзду, який відбувся 9 червня, список очолив Тягнибок.

Також до першої п'ятірки списку увійшли лідер партії "Національний корпус" Білецький, командувач добровольчого військового формування "Українська добровольча армія" Ярош, голова партії "Правий сектор" Андрій Тарасенко і колишній заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський (ВО "Свобода").