В зоні проведення першочергових робіт, стався обвал кладки / uateka

В Одеській області в результаті негоди пошкоджена Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця, яка є історико-архітектурною пам'яткою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це у Facebook повідомив керівник комунального підприємства «Фортеця» Олександр Морозов.

«Наслідки потужної зливи позначилися на Аккерманській фортеці. Розрив контрольних маяків і утворення нових тріщин на Вежі №2. Ту, яку рятували в 2016 році, зміцнивши бетонними «подушками», - написав Морозов.

Відео дня

Читайте такожСиноптики розповіли, якою буде погода в Україні до кінця літа

За його словами, в зоні проведення першочергових робіт, стався обвал кладки біля підніжжя північно-західної вежі, біля підніжжя вежі №25 сповз грунт.

Керівник КП зазначає, що вже звернувся в Одеську обладміністрацію, і фахівці управління охорони об'єктів культурної спадщини зафіксували аварійні ділянки.

За його словами, потрібно оперативно вжити заходів, щоб профінансувати роботи з порятунку пам'яткиа. Поки що фортеця працює в штатному режимі, оскільки пошкодження лише зовнішні - з боку Дністровського лиману.

Як повідомляв УНІАН, в Одеському регіоні 3-4 серпня випала рекордна кількість опадів, були знеструмлені населені пункти, повалені десятки дерев, підтоплені будинки тощо.

Довідка УНІАН. Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця - один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Точна дата початку будівництва Аккерманській фортеці невідома. Більшість істориків засновниками фортеці вважають генуезців, які прийшли у Причорномор'я в 13 столітті.

За іншими даними, вона споруджена в 15 столітті, будувалася двісті років. Це - одна з найбільших і найпотужніших споруд тодішнього часу на території сучасної України. Будова з каменю вапняку загальною площею понад 9 га стоїть на високому скелястому березі Дністровського лиману. З трьох боків оточено ровом, який колись заповнювався водою, ширина його близько 14 метрів, а початкова глибина - 22 метри. Довжина оборонних стін - близько 2,5 км, висота стін і веж від 5 до 15, а товщина від 1,5 до 5 метрів.