Море у Фінляндії вкрилося крижаними кулями / twitter.com/NWSAPRFC

Жителі західної частини Фінляндії спостерігають дивовижне явище: узбережжя Ботнічної затоки вкрилося крижаними кулями.

Читайте такожУ Китаї випав найбільший за 30 років град (відео)

Як пояснюють гляціологи, поява таких крижаних яєць - дуже рідкісне явище, пов'язане з погодними умовами. Необхідно поєднання вітру певної швидкості і напряму, визначеної температури води і повітря та наявності на пляжі піску, повідомляє BBC.

Відео дня

Холодні хвилі накочують на піщаний пляж, вода обволікає дрібні піщинки і при цьому миттєво застигає, утворюючи кулясті крижинки.

Житель міста Оулу Рісто Маттіла розповів, що раніше йому ніколи не доводилося спостерігати подібне явище.

"Я приїхав на пляж з дружиною. Було сонячно, вітряно, близько -1 градуса за Цельсієм. І тут ми побачили це дивовижне явище. По всьому пляжу були розсипані снігові і крижані яйця - вздовж всієї берегової лінії", - говорить він.

За словами Рісто Маттіли, крижані кулі були розсипані на довжині метрів 30-ти уздовж берегової лінії, найменші з них були розміром з звичайне куряче яйце, найбільші - як футбольний м'яч.

Щоб такі сніжні й крижані кулі могли сформуватися, має бути відносно холодно - близько нуля градусів за Цельсієм - і трохи вітряно.

Нагадаємо, на півдні Канадської провінції Онтаріо бушував сильний шторм. Потужний вітер приніс до берега з озера Ері і річки Ніагара величезні шматки льоду.