Синоптик про потепління в Україні: аномалії стануть більш інтенсивними і тривалими

Січень 2023 в Україні видався аномально теплим. По всій країні було зафіксовано десятки температурних рекордів.

Хвилі тепла, які у січні накривали Україну, з роками ставатимуть більш інтенсивними та тривалими. Про це попередив синоптик Ігор Кібальчич.

За його словами, цьогорічний січень видався на території нашої країни щедрим на погодні сюрпризи. Завдяки двом епізодам аномального тепла майже  на всіх метеостанціях були встановлені нові температурні рекорди. 

"Тропічне повітря африканського походження на фоні відсутності снігового покриву і малохмарного неба, а також сприятливі синоптичні умови привели до такої масштабної температурної аномалії на великих територіях", - пояснив синоптик.

За його даними, оновився навіть національний рекорд України для січня - у Джанкої на Водохреще повітря прогрілося до +21,1°С!  Окрім цього, за словами синоптика, січень може претендувати на статус найбільш безсніжного в історії. Наразі сніговий покрив зберігається лише у високогірній частині Карпат.

"Подібні аномалії, особливо у таких масштабах, можуть бути результатом зміни клімату, на фоні чого у наступні роки взимку епізодичні хвилі тепла стануть більш інтенсивними і тривалими", - попередив фахівець.

Температурні рекорди у Києві

У Києві кілька днів поспіль фіксували аномально високі температури. Було встановлено багато нових температурних рекордів. 

Зокрема, 19 січня в столиці вперше за 143 роки спостережень максимальна температура повітря піднялась до +10 градусів. За даними синоптиків, попередній рекорд для цього дня був встановлений у 2007 році. Однак тоді температура була на 0,2 градуса нижче.

Вас також можуть зацікавити новини: