В Україні спостерігали полярне сяйво / фото t.me/dtp.kiev.ua

Ввечері 5 листопада в Україні спостерігали полярне сяйво. Про спалахи на небі повідомляли жителі Києва, Львова, Одеси, Чернігова та інших міст. Причиною цього явища став геомагнітний шторм. Стабілізація ситуації очікується вже сьогодні, 6 листопада. Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю (ГЦСК).

Як повідомляється, 5 листопада засобами ГЦСК зафіксовано геомагнітний шторм, що почався близько 12:01 (за київським часом) і досяг максимального рівня G3 Кр7 близько 20:40.

"Потужна геомагнітна буря пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. Це спричинило полярне сяйво, яке спостерігали в Україні та у багатьох країнах Північної півкулі", - повідомили у відомстві.

Відео дня

Фахівці пояснили, що світіння верхніх шарів атмосфери планети виникає внаслідок взаємодії магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру. Зазвичай полярні сяйва спостерігають на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі.

"Така геомагнітна буря може призвести до проблем з контролем напруги, деякі системи захисту помилково відключать основні активи від мережі", - попередили в ГЦСК. 

"Очікується, що протягом дня геомагнітна обстановка має прийти до норми", - йдеться у повідомленні.

Полярне сяйво в Україні - що відомо

У неділю ввечері, 5 листопада, північне сяйво в Україні бачили у низці областей. За словами астронома Володимира Кажанова, це явище природи буде повторюватись у майбутньому, але спрогнозувати точний час і дату цього складно.

Відзначимо, що у поточному році українці вже мали можливість спостерігати полярне сяйво. Його зафіксували наприкінці вересня.

Вас також можуть зацікавити новини: