В Україну насувається похолодання / Фото ua.depositphotos.com

У найближчий тиждень в Україні буде хмарно з проясненнями, у вівторок у західні області на один день прийдуть дощі. До кінця тижня почнеться повільне похолодання, яке принесе на вихідних грози і зливи. У неділю в центральних регіонах похолодає до +12°, на западі температура вдень впаде до +8°.

Про це свідчать дані Погода УНІАН.

У понеділок, 12 жовтня, практично по всій Україні буде хмарно. Сонячно буде тільки на півдні. На Сумщині та Полтавщині - невеликий дощ. Температура повітря до +25°.

Відео дня
Погода на 12 жовтня / фото УНІАН

У вівторок, 13 жовтня, дощі прийдуть в західні області України. На решті території - хмарно з проясненнями. Температура повітря на півдні підвищиться до +29°.

Погода на 13 жовтня / фото УНІАН

У середу, 14 жовтня, очікується суха погода. Невеликий дощ пройде тільки у Чернігівській області. По всій країні - мінлива хмарність, сонячно тільки в південних і східних областях. 

Погода на 14 жовтня / фото УНІАН

15 жовтня, у четвер, дощі повністю залишать Україну. По всій країні - хмарно з проясненнями, ясна погода очікується в Полтавській, Сумській та Харківській областях. Трохи похолодає: у центральних областях стовпчик термометра опуститься до +19°.

Погода на 15 Жовтня / фото УНІАН

У п'ятницю, 16 жовтня, дощі знову повернуться в Україну і пройдуть в західних і південних областях, трохи зачепивши центр. На решті території - мінлива хмарність. Температура повітря до +18° в західних регіонах. Найтепліше буде у Сімферополі (+25°).

Погода 16 жовтня / фото УНІАН

У суботу в Україну прийдуть зливи і грози. Опади очікуються по всій країні, крім Криму і східних регіонів. У неділю похолодає до +12° в центральних областях, дощі прийдуть на південь і продовжать йти на заході і сході. 

Погода 17 Жовтня / фото УНІАН
Погода 18 жовтня / фото УНІАН

Народний прогноз на тиждень 12-18 жовтня

У народному календарі 12 жовтня - день Феофана Милостивого. Сьогодні тепло повертається - Феофан «накинув на сонце кафтан», щоб воно не замерзло. Погодні прикмети підказують, якщо на Феофана багато зірок - до сухої осені. Сьогодні може бути перший снігопад, але якщо ранок туманний, то до серйозних холодів ще далеко.

13 жовтня - Григорія і Михайла Снігу немає - зима почнеться не скоро. Перший сухий сніг обіцяє хороше літо.

14 жовтня - Покрова. Покрова накриває траву листям, землю снігом, а дівчат - шлюбним вінком (розпочинаються осінні весілля). Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто - до легкого року, залишиться - до суворої зими. Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня - зима буде тепла, якщо ж до цього таки чисто вишня зелена - зима буде люта. Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі - початок зими буде теплим, але згодом похолодає. Якщо вітер з півдня низовий - зима буде теплою, з півночі горішний - холодною, з тріскучими морозами, завірюхами; із сходу - трохи жорсткою; із заходу 0 сніжною. Коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою. Яка погода на Покрову, такою буде і зима. Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні. На Покрову вітер - весна буде вітряна. Відліт журавлів до Покрови - на ранню зиму. Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада). Білка до Покрови змінить шубку - зима буде добра. Яка Покрова - така і зима.

15 жовтня - день Купріяна і Устини. З сьогоднішнього дня настає глибока осінь. У період до з 15 до 23 жовтня, за народними прикметами, слід чекати і заморозків, і похолодання. Якщо сьогодні випаде перший сніг, то зима встановиться через сорок днів.

16 жовтня - Діонісія (Дениса) священномученика. Денис скочує сонце вниз. Низькі темні хмари віщують холод, можливо, і снігопад. Галки збираються зграями і кричать - буде ясна погода. Горобці перелітають зграйками з місця на місце - чекайте негоди. Якщо миші копають нори у південний бік - зима буде холодною.

17 жовтня - Єрофея священномученика. Після Єрофея і зима шубу одягає. Після Єрофея холод і буря лісовика примушує крізь землю провалюватися.

18 жовтня - Харитини мучениці. Харитини - перші полотнини (довгими зимовими вечорами в селянських хатах стукали човники ткали полотно). Якщо сніг не впаде - зима не скоро настане. На березах і дубах листя залишаються - до суворої зими. Клацання і тріск дерев восени - на гарну погоду. Туман, що зникає після сходу сонця, віщує гарну погоду

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: