Спеку в України приніс антициклон / фото ua.depositphotos.com

Синоптик розповіла звідки в Україні взялася аномальна спека. Зокрема, якщо йдеться про чергування короткочасних дощів з грозами й навіть зливами, градом, шквалами із сильною спекою — це абсолютно нормальне явище для помірно-континентального клімату до якого належить Україна.

Про це в інтерв'ю "Фактам" розказала синоптик Наталка Діденко.

"Кожного літа, особливо в липні, приходить період спеки. Суху погоду "організовує" антициклон - це область високого атмосферного тиску. Коли стоїть суха погода на певній території, звичайно, сонце прогріває повітря і довкілля до, скажімо так, високих градусів", - пояснила синоптик.

За її словами, про кардинальну зміну клімату не варто поспішати говорити.

Читайте такожЛіто триває: на вихідних в Україні буде дуже спекотно, місцями - дощі (карта)

Також Наталія Діденко додала, що цей антициклон вічним не буває. Згодом приходить інша повітряна маса й, приміром, циклон з атмосферними фронтами приносить зміну погоди. Під час сильної спеки у зоні значних температурних контрастів спостерігаються такі небезпечні явища як сильні зливи, грози та град.

Спека в Україні

Як повідомляв Погода УНІАН, найближчими днями в Україні збережеться стабільно спекотна погода з температурою близько +30 градусів. Однак наступного тижня в окремих регіонах спека може досягти критичних +38 градусів.

Згідно з прогнозом, вже в неділю, 1 серпня, на крайньому сході, а також в Миколаївській і Херсонській областях очікується +34°...+35°. 

У понеділок, 2 серпня, на сході України очікується +35°...+ 38° і практично повна відсутність хмар. У деяких центральних областях стовпчики термометрів також покажуть +35°.