В Україні міліють річки / фото УНІАН

У зв'язку зі зміною клімату, термічного режиму і вологості в Україні міліють річки, в них зникає риба.

Про це заявила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає Главред.

Читайте такожПилові бурі в Україні: кліматолог пояснила, звідки вони беруться

Відео дня

"Зростання температури в холодний період призводить до зміни структури опадів: вони випадають переважно у вигляді дощу, а не снігу. Як наслідок - стійкий сніговий покрив не утворюється. А наші річки мають переважно снігове живлення. Отже, якщо снігу немає, річка не отримує достатньо води, і та волога, що є, випаровується при високих температурах. В результаті цього року пересохли не тільки маленькі річки, а й великі", - сказала вона.

За словами експерта, цього літа в багатьох регіонах, коли температура повітря досягала 30-35 градусів, опадів не бувало протягом 60-70 днів поспіль. В результаті вологу недоотримали верхні ґрунтові водоносні шари, відповідно, річки недоотримали додаткової підземної вологи, а також не змогли підкріпитися за рахунок снігового покриву.

"До того ж, не просто зменшується обсяг води в річках, а й підвищується і температура води. А це призводить до зменшення в ній кисню, а як результат - загибелі риби і цвітіння водоростей. Крім того, збільшуються витрати на очищення води, щоб вона стала питною", - підкреслила Балабух.

Вас можуть зацікавити інші новини погоди: