БЮТ не бачить юридичних підстав для розпуску парламенту, але їх може побачити Президент
БЮТ не бачить юридичних підстав для розпуску парламенту, але їх може побачити Президент

БЮТ не бачить юридичних підстав для розпуску парламенту, але їх може побачити Президент

15:58, 12.07.2006
2 хв.

Член фракції БЮТ заявив про те, що Блок Тимошенко бачить щонайменше 5 юридичних підстав для розпуску ВР. Його слова коментує керівник юридичного департаменту БЮТ Андрій Портнов...

Учора член фракції БЮТ Андрій Шевченко заявив журналістам про те, що Блок Тимошенко бачить щонайменше 5 юридичних підстав для розпуску Верховної ради. Його слова коментує колега по партії, керівник юридичного департаменту БЮТ Андрій Портнов:

– Щодо висловлювань Андрія Шевченка – вважаю, кожен має займатися своєю справою. Сьогодні юридичних підстав для припинення повноважень Ради немає. Ні п’яти, ні трьох – немає.

Як юрист відзначу таке: відповідно до Конституції є дві теоретичні можливості за нинішніх умов розпустити парламент. Перша: якщо не буде створено коаліцію протягом місяця. І друга: якщо протягом 60 днів після відставки Кабміну не створено новий уряд. Перший варіант буде актуальний після 22 липня, другий – після 25-го.

Відео дня

Фракція БЮТ вважає, що в разі нелегітимного створення коаліції або якщо створюватиметься вона з порушенням норм Конституції та регламенту Президент може видати указ про дострокове припинення повноважень. У такій ситуації ми можемо лише політично вимагати цього, висловлювати свою суспільну думку, але не можемо впливати на позицію Президента.

Нинішню, “антикризову” коаліцію ми вважаємо такою, що створена незаконно. І в зв’язку з цим кілька депутатів від БЮТ подали судові позови. Це пов’язано з порушенням цілої низки регламентних норм – зокрема щодо порядку виходу з однієї коаліції та “заходом” до іншої, порушенням 10-денного терміну (фракція – партнер по коаліції – має повідомити інших членів коаліції про вихід за 10 днів до цього. - УНІАН).

Власне, легітимність створення нинішньої коаліції може оцінити лише Президент. Якщо він вважатиме, що порушено низку регламентних норм, Президент може вважати, що коаліцію не створено й, відповідно, розпустити Раду. Якщо ні - тоді наша політична сила прийматиме рішення про перехід до парламентської або й політичної опозиції.

Дмитро Стаховський

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся