Полянський зазначив, що ця «провокація була заздалегідь спланована за підтримки західних країн / facebook.com/navy.mil.gov.ua

Виконуючий обов’язки постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський заявив, що російська влада запідозрила, що на обстріляних і захоплених українських кораблях в районі Керченської протоки «пропливали радикали, які хотіли підірвати Керченський міст».

Про це він заявив під час екстреного засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з актом агресії Росії проти України.

Він стверджує, що відповідальними за напад Росії на українські судна в районі Керченської протоки є «ті еліти, які надали екіпажу цих кораблів незаконні накази».

Відео дня

Полянський зауважив, що наразі три українські судна захоплені і «розпочато кримінальне провадження».

«Київ постійно порушує кордони РФ, зокрема по Азову ми маємо спільну угоду з Україною, вона у вільний спосіб інтерпретує цю угоду», - висловив свою думку він.

За його словами, після введення в експлуатацію Керченського мосту українські судна безперешкодно пропливали в Бердянськ. «Існує неправомірне використання Керченської протоки з порушенням міжнародного права», - вважає він.

«Три години російські човни намагалися зупинити українські човни: була підозра – там пропливали українські радикали, які погрожували підірвати Керченський міст», - стверджує Полянській.

Він відзначив, що ця «провокація» була заздалегідь спланована за підтримки західних країн, які «надали карт-бланш будь-яким діям українців».

Читайте такожОпублікований список захоплених Росією українських моряків

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Однак, як зазначає українська сторона, всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходу через протоку. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон.