Кравчук не вірить у користь кредитів МВФ / фото УНІАН

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що Міжнародний валютний фонд не виведе Україну на рівень передових держав світу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції в Києві.

“Я не вірю, що МВФ виведе Україну в передові держави світу. Не вірю. І якщо ми будемо жити від траншу до траншу, то рівень заборгованості буде зростати, а рівень інвестицій і життєвий рівень - ні”, - наголосив він.

Відео дня

За словами екс-президента, близько 55% української економіки перебуває в тіні, а більшість своїх коштів заможні українці зберігають в офшорах.

“Якби ми вивели хоча б 20% тіньової економіки в сферу публічності, ми б одержали 12 млрд доларів, і нам не треба було б звертатись до МВФ та інших організацій за допомогою”, - зазначив Кравчук.

Читайте такожМільярди під ялинку від МВФ

Як повідомляв УНІАН, Рада директорів МВФ затвердила нову програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол. з негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд дол.

Програма буде зосереджена на продовженні бюджетної консолідації, подальше зниження інфляції, зміцнення фінсектору і поліпшенні податкового адміністрування.

Також Рада директорів Світового банку схвалила надання Україні фінансової гарантії на 750 млн дол., яка допоможе залучити в державний бюджет на міжнародних ринках близько 1 млрд дол.