Посол США в Німеччині пояснив, чим небезпечний "Північний потік-2" / REUTERS

Посол США в Німеччині Річард Гренелл закликав німецький уряд припинити підтримку будівництва газопроводу "Північний потік - 2".

Читайте також"Північний потік-2" має зберегти інтереси України з транзиту газу з РФ – міністр економіки Німеччини

Як повідомляє російськомовна редакція DW, у своїй колонці для газети Rheinische Post Гренелл пише, що проект газопроводу є "зухвалою спробою російського уряду посилити придушення європейських союзників та партнерів у плані енергопостачання".

Відео дня

При цьому російська сторона, як зазначає дипломат, продовжує свою кампанію з підриву суверенітету і територіальної цілісності України.

Посол зазначає, що газопровід дозволить Росії посилити вплив на Європу. Отримані мільярди євро Москва направить на "дестабілізуючу зовнішню політику та підтримку на східному фланзі НАТО своєї поведінки», яке стає все більш агресивною.

Раніше Європейський парламент засудив будівництво газопроводу "Північний потік-2", що йде в обхід України. Про це йдеться в резолюції про стан впровадження Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Члени Європарламенту засуджують будівництво газопроводу "Північний потік-2", "оскільки це політичний проект, який створює загрозу європейській енергетичній безпеці".

Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з вже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2".

18 травня після переговорів в Сочі з президентом РФ Володимиром Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність подумати над гарантіями транзиту газу через Україну після реалізації проекту «Північний потік-2».

Водночас глава МЗС ФРН Гайко Маас у Москві заявив, що уряд Німеччини підтримує будівництво «Північного потоку-2» в обхід України.