Митрополит Епіфаній / REUTERS

Закон Верховної Ради про перейменування релігійних організацій із центром у країні-агресорі відповідає очікуванням українців.

Про це заявив в ефірі програми "Право на владу" на "1+1" предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній, передає ТСН.

Читайте такожДепутат пояснив, що чекає на церкви УПЦ МП у разі відмови змінити назву

Відео дня

"Реальність повинна відповідати суті. Кожен православний українець повинен розуміти, до якої церкви він ходить", - заявив він. На думку митрополита, це рішення полегшить, а не ускладнить ситуацію у відносинах між церквами. 

Разом із тим, владика заявив, що політичну складову цього рішення не варто переоцінювати. "Тут немає ніякого втручання в церковні справи. Держава впорядковує своє законодавство з огляду на безпеку", - пояснив він. "Тут немає жодного втручання. Український народ цього прагнув і очікував", - додав митрополит. 

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 грудня, Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять у структуру (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої розташовується за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (реєстраційний номер 5309). За це рішення проголосували 240 народних депутатів з 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Відповідно до закону, УПЦ МП може вибрати будь-який варіант назви, законом встановлено лише одне обмеження - церква, яка підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.