Обладнання для нового заводу агрофірми "Золота Балка" постачала італійська фірма / фото УНІАН

В італійській компанії Bertolaso підтвердили факт постачання обладнання для нового заводу агрофірми "Золота Балка" в анексованому Росією Криму.

Про це 21 грудня повідомила кореспондент Наталія Кудрик, пишуть Крим.Реалії.

Представник комерційного відділу компанії Bertolaso Лука Карассі розповів, що два місяці тому компанія доставила фірмі "Золота Балка" для заводу в Севастополі машину для миття, наповнення і закупорювання пляшок. Торговий контракт, за словами Карассі, підписали з фірмою "Золота Балка" і з одним із двох власників підприємства.

Відео дня

"Контракт підписаний з Росією, агрофірма "Золота Балка" – Росія, але ми знали, що наш товар був призначений для установки на кримському підприємстві. Спочатку замовлення було оформлено з "Золотою Балкою" з офісом у Криму, потім адреса фірми змінилася, і на прохання клієнта остаточний контракт про продаж підписали з Росією", - сказав Карассі.

При цьому він додав, що припускає, що компанія "мала справу безпосередньо з росіянами".

"Все законно, нічого підозрілого ми не бачимо. Ми продаємо машинне обладнання різним клієнтам, а де вони його встановлюють - нас не цікавить. Ми розглядаємо Крим як сприятливий регіон для ведення бізнесу з великим потенціалом для розвитку. Якщо ви питаєте про санкції і моральну сторону питання, я закінчую розмову", - зазначив представник комерційного відділу італійської компанії.

Інші італійські компанії, які, як стверджують представники заводу агрофірми "Золота Балка", теж постачали кримському підприємству обладнання, докладно не коментували ситуацію.

Читайте такожРада ЄС продовжила антиросійські санкції

Компанія Gortani в телефонній розмові спростувала факт співпраці з кримським заводом, хоча її символ і телефонний контакт видно на відеопрезентації "Золотої Балки". У той же час компанії Innotec або Robino&Galandrino не підтвердили й не спростували інформацію про угоду з кримським підприємством.

Посольство України в Римі вважає, що постачання обладнання в анексований Крим є порушенням європейського законодавства. Як повідомили в посольстві, Україна разом з європейськими партнерами буде реагувати на ці факти. Українські дипломати відстежують такі порушення і вже направили чотирьох згаданим компаніям запити з проханнями пояснити можливу співпрацю з фірмою "Золота балка", але відповіді поки немає.

Міністерству закордонних справ Італії направили вербальну ноту з проханням вжити заходів для запобігання порушення італійськими компаніями санкційного режиму Євросоюзу. Офіційної реакції Італії поки не послідувало.

Запуск нового заводу агрофірми "Золота Балка" відбувся у Севастополі 12 грудня. Як стверджують представники підприємства, на завод встановили італійське обладнання фірм Bertolaso, Innotec, Robino&Galandrino, Gortani та інші.

Раніше повідомлялося, що петербурзька компанія «Південний проект», яка є структурою банку «Росія», придбала 100% акцій «націоналізованого» кримського заводу шампанських вин «Новий світ» за 1,5 мільярда рублів (понад 700 млн грн – ред).