В колишній УПЦ МП прокоментували томос / фото upc.lviv.uaс

В УПЦ МП твердять, що підписання Томосу про автокефалію для Православної церкви України відбулося з боку Константинопольського патріархату з порушенням "всіх фундаментальних канонічних церковних правил".

Про це заявив в суботу глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент, передає ТАСС.

"Цей документ створений і підписаний з ігноруванням всіх фундаментальних канонічних правил, за якими живе не тільки наша церква, а й всі інші помісні церкви", - заявив він.

Відео дня

"Ми сьогодні спостерігали завдяки трансляції, що патріарх Варфоломій прислужив розкольникам. Згідно з апостольськими і святоотецькими правилами, той, хто прислужить розкольникам, сам ухиляється у розкол", - вважає архієпископ.

Він підкреслив, що УПЦ МП з "величезним болем" констатує цей факт і вважає, що це не "тільки особиста духовна драма патріарха Варфоломія, а й величезна спокуса для вірян".

Читайте такожТомос про автокефалію ПЦУ: опубліковано повний текст історичного документу

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи".