Для Києва повернення захоплених моряків є одним із головних зовнішньополітичних пріоритетів / фото УНІАН

РФ може в 2019 році обміняти українських моряків, затриманих після російської агресії в Чорному морі, на росіян, які перебувають в ув'язненні в Україні.

Про це «Известиям» повідомило російське високопоставлене дипломатичне джерело.

Джерело видання повідомило, що, мовляв, багато залежить від української сторони, - наскільки Київ буде готовий йти на конкретні домовленості.

Відео дня

«Зараз обміняти українських моряків неможливо. Треба дочекатися рішення суду, після чого можна розмовляти про обмін», — заявив співрозмовник «Известий».

Для Києва повернення захоплених моряків є одним з головних зовнішньополітичних пріоритетів. До президентських виборів обмін навряд чи відбудеться. Також співрозмовники в українських урядових і парламентських колах підтвердили журналістам, що обмін, ймовірно, відбудеться після президентських виборів в країні. 

Читайте також"Суд" над українськими полоненими моряками розпочнеться не раніше ніж за рік – адвокат

У Держдумі запевнили: процес обміну почнеться тільки після оголошення вироку українським морякам. Обмін ув'язненими та затриманими особами між Росією і Україною в найближчому майбутньому цілком реальний, впевнений голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Калашников. 

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому Українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ РФ, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон. Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доставили в СІЗО в Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.