Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України / фото УНІАН

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній висловив сподівання, що в скорому часі усе українське православ’я об’єднається і крок за кроком усі помісні православні церкви визнають ПЦУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час подячного молебню з нагоди отримання томосу про автокефалію для Православної Церкви України у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінниці.

«Я закликаю всіх (прийти) до нашої церкви, двері якої відкриті для всіх. Ми повинні забути усі попередні образи, ми повинні забути все, що було до цього часу, перегорнути цю нову сторінку і писати вже нашу новітню історію єдиної визнаної автокефальної помісної православної церкви», - заявив він.

Відео дня

«Якщо ми будемо рухатись в цьому напрямку, якщо в основі цього буде любов, то ми побачимо, що в скорому часі ми об’єднаємося і крок за кроком всі інші помісні православні церкви визнають нашу автокефалію», - додав Епіфаній.

Читайте такожСША підтримують незалежну автокефальну Православну церкву України

За його словами, було багато скептиків, тих, хто не вірили, що це відбудеться. «Ми покладали нашу надію на Бога, ми вірили і Господь нам дав те, чого ми прагнули і сьогодні ми засвідчуємо, що ми є незалежною автокефальною, помісною православної церквою», - зауважив митрополит Київський і всієї України.

«Ми віримо, що Господь буде і в подальшому буде укріпляти нашу віру і ми у любові і єдності будемо святкувати нашу загальну перемогу, яка дасть нам той довгоочікуваний мир, якого ми так прагнемо», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.