Києво-Печерська лавра повинна перейти до Православної церкви України тільки законними методами без насильства, заявив Філарет / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет (Денисенко) розповів, як держава повинна повернути Почаївську Лавру і Києво-Печерську Лавру з рук Московського патріархату.

Читайте такожПЦУ офіційно оголосила дату і місце інтронізації митрополита Епіфанія

Як він зазначив в інтерв'ю ТСН, насильство необхідно відкинути одразу, потрібно діяти тільки законними методами.

"Насильство ми відкидаємо одразу, тільки законними методами. Рада ухвалила механізм, як громада може перейти в Українську православну церкву. Вони повинні, користуючись цим законом, зібрати братію... Якщо вони повинні перереєструватися в Російську православну церкву, а вони не захочуть, тоді вони не будуть мати права юридичної особи. А не будуть мати права юридичної особи – втратять багато чого, зокрема і Лаври... Доведеться. Бог створить умови, і їм доведеться. І я в це вірю і переконаний, що це буде. Бо це святиня українська й повинна належати українській церкві, а не російській",-  наголосив Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.