Закон про зміну підлеглості релігійних громад набрав чинності / фото Адміністрація Президента України

Сьогодні, 31 січня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи».

Документ регулює зміну підпорядкованості релігійних громад, зокрема, перехід до Православної церкви України.

Напередодні його було опубліковано в парламентській газеті "Голос України".

Відео дня

Як відомо, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте такожЮридичне оформлення ПЦУ днями буде завершено - Епіфаній

Як повідомляв УНІАН, 17 січня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)" (№ 4128-д). За ухвалення в першому читанні і в цілому як закону проголосували 229 народних депутатів. 28 січня його підписав президент.

Законом вносяться зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації", якими визначено, що релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

У законі вказано, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості і внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Визначено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.