5 лютого Генеральна прокуратура відкрила провадження щодо Медведчука  / фото УНІАН

Слідство розглядає заяви лідера проросійської організації «Український вибір – право народу», голови політради партії «Опозиційна платформа – за життя» Віктора Медведчука про необхідність утворення так названого «автономного регіону Донбас» із власним парламентом та урядом як інформаційну підтримку Росії в ході воєнного конфлікту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив на засіданні парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

«Найбільш складними є люди, які формально свої заклики до зміни конституційного ладу і порушення наших кордонів маскують у псевдозаконні форми. З ними набагато важче», - заявив генпрокурор.

Відео дня

Читайте також"Тягнути з розслідуванням ніхто не буде": у ГПУ пояснили, що загрожує куму Путіна Медведчуку

«Про що я говорю: наприклад, коли один керівник проросійської громадської організації на псевдоз’їзді закликає до того, щоб на Донбасі була створена автономія, тут немає нічого протизаконного, бо, в принципі, вносити закон про зміни до Конституції має право будь-хто. При цьому він каже: там, на Донбасі буде створений свій уряд і свій парламент. Що це означає? Розглядаємо такі заклики як інформаційну підтримку іноземної держави-агресора в ході воєнного конфлікту», - сказав Луценко.

За його словами, «111-та стаття Кримінального кодексу України (державна зрада) кваліфікує як зраду також інформаційну підтримку вимог і дій терористів».

«Якщо хтось хоче інформаційно підтримати те, що зробили на окупованих територіях терористи, це, з нашої точки зору, має ознаки кримінального правопорушення», - зауважив генпрокурор.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Генеральна прокуратура відкрила провадження щодо Медведчука за підозрою в посяганні на територіальну цілісність України і в державній зраді. У ГПУ звернули увагу на заяву Медведчука про необхідність створення так званого «автономного регіону Донбас» з формуванням власних парламенту й уряду.