Ігор Гладковський є керівником почесного консульства Республіки Сейшельські Острови у місті Києві / скріншот з відео-розслідування

Офіс та автомобіль сина першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря, який фігурує в журналістському розслідуванні щодо можливого розкрадання в оборонній сфері, можуть підпадати під консульский імунітет.

Про це в коментарі УНІАН розповів колишній генеральний консул України в Стамбулі та Единбурзі, глава правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Зокрема, як зазначає дипломат з посиланням на інформацію Міністерства закордонних справ, Ігор Гладковський є керівником почесного консульства Республіки Сейшельські Острови у місті Києві.

Читайте такожГладковський заявив, що звернувся до правоохоронців через розслідування про розкрадання коштів оборонки

«Приміщення почесного консульства, звичайно, має дипломатичний імунітет – там не можуть проводитись обшуки без згоди Республіки Сейшельські Острови, архіви, листування не можуть оглядатися – це абсолютно точно», - підкреслив він.

Яременко зауважив, що почесні консули є членами іноземного дипломатичного корпусу в Україні. «Тобто він (Ігор Гладковський – УНІАН) повинен запрошуватись українською владою на всі державні свята на одному рівні з послами та іншими керівниками дипломатичних установ», - зазначив дипломат.

Проте Яременко зауважив, що у почесних консулів немає особистого дипломатичного імунітету, оскільки вони є громадянами країни перебування, а в Україні імунітет мають лише визначені законом особи. «Консульський імунітет в цілому функціональний, він не такий, як дипломатичний, він пов’язаний із виконанням службових обов’язків, водночас коли дипломатичний – він абсолютний. Є різниця за Віденською конвенцією. Привілеї почесних консулів дещо нижчі за іноземних дипломатів», - відзначив Яременко.

Дипломат сказав, що «у нього можуть бути дипломатичні номери – раніше такі випадки були, коли у почесних консулів були дипломатичні номери».

Як повідомляв УНІАН, напередодні проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший і його партнери вступили в змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також - на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким нормам якості, накручувалися в рази. Цей «товар» за змовою з керівництвом «Укроборонпрому» продавали на оборонні заводи. Таким способом група нібито отримала від «Укроборонпрому» щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і «смотрящим за оборонкою».