Ситник заявляє, що готуються інформаційні "вкидання" / фото УНІАН

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявляє, що готуються інформаційні «вкидання» щодо НАБУ у зв’язку із провадженнями про розкрадання в «Укроборонпромі».

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ситник повідомив на брифінгу в Києві.

«За нашою інформацією, готується вкидання щодо цієї теми (розкрадань в «Укроборонпромі» - УНІАН) і щодо НАБУ», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожНАБУ провело 20 обшуків у Гладковських та інших фігурантів справ про розкрадання в оборонній сфері

Ситник пояснив, що ці інформаційні «вкидання» спрямовуватимуться на дискредитацію цього правоохоронного органу і базуватимуться на основі даних Євгена Шевченка, який був пов'язаний з НАБУ, проте ніколи не був його штатним співробітником.

«Знаючи про підготовку певних інформаційних «вкидань» і ці «вкидання» будуть базуватись навколо цієї особи (Євгена Шевченка – УНІАН), я хотів би все-таки в черговий раз роз’яснити його статус, щоб максимально зменшити кількість маніпуляцій, які найближчим часом будуть», - сказав Ситник.

За його словами, Шевченко ніколи не працював в НАБУ, але при цьому він співпрацював з детективами НАБУ в низці кримінальних проваджень.

«Ця співпраця оформлялась угодами про конфіденційне співробітництво», - додав директор НАБУ.

Крім того Ситник заперечив інформацію про те, що НАБУ нібито два роки розслідувало факти зловживань в «Укроборонпромі», які були оприлюднені наприкінці лютого проектом "Наші гроші з Денисом Бігусом.

«Ми почали читати звинувачення про те, що два роки НАБУ нібито мало певні матеріали, мовчало, ніяких реакцій не давало, не реагувало на певні порушення в сфері «Укроборонпрому». Насправді це не так», - наголосив очільник НАБУ.

«З матеріалів провадження, яке було і є, за нашими даними, в ГПУ було виділено 87 аркушів, і як матеріали, а не як кримінальне провадження, були скеровані до НАБУ. В основному ці (передані НАБУ від ГПУ) аркуші стосувалися переписки Євгена Шевченка з окремим особами», - підсумував Ситник.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор був нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Гладковського журналісти називають другом Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявив, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року. За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, про які йдеться в розслідуванні проекту "Наші гроші", становить 22 млн грн. Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі "Кузня на Рибальському", отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.

4 березня проект "Наші гроші" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник державного концерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.