Ілюстрація / REUTERS

Договір про дружбу і співробітництво було порушено саме російською стороною.

Про це в інтерв’ю виданню «Обозреватель» заявив російський вчений-історик, радник екс-президента Радянського Союзу Михайла Горбачова Віктор Мироненко.

Читайте також"Значить, все робимо правильно": Клімкін прокоментував ноту щодо "дружби", яку РФ готувала майже півроку

Відео дня

«Я твердо дотримуюся того, що договори повинні дотримуватися - рacta sunt servanda. Це - основний принцип цивільного і міжнародного права. Старе добре політичне правило, без дотримання якого міжнародні відносини просто неможливі. Але в даному випадку я думаю, що російський МЗС лукавить. Тому що, як це не пояснюй, в тому числі якимись поки що не здійсненими намірами України, за фактом угоди були порушені з російської сторони. Для цього не потрібно заглиблюватися в Договір – досить відкрити його перші сторінки, і ви побачите, що одне з його основних положень гарантує територіальну цілісність, недоторканність територій і кордонів однієї з договірних сторін», – сказав Мироненко.

Він зазначив, що, надаючи підтримку терористам і ухвалюючи рішення про анексію Криму, російське керівництво, російські політики, парламент і президент порушили цю угоду.

«Тому я вважаю, не на Україні лежить головна відповідальність і провина за те, що цей Договір, який, на мій погляд, має колосальне, доленосне значення для обох країн – і для Росії, і для України, припиняє свою дію. Цей Договір був в першу чергу зруйнований неправильною, з моєї точки зору, глибоко помилковою політикою щодо України», – додав Мироненко.