Ілюстрація / REUTERS

Через п’ять років після анексії Криму Росія зазнала збитків на понад 150 мільярдів доларів і продовжує втрачати кошти.

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg Economics.

Зазначається, що окрім накладених санкцій, Росія також витрачає шалені кошти на інтеграцію Криму до свого складу, будуючи там дорогі електростанції та мости.

Відео дня

Таким чином, ВВП Росії на кінець 2018 року був на 10%  менший, аніж прогнозувалось наприкінці 2013 року. 5,6% забрали міжнародні санкції, а ще 4,2% - падіння цін на нафту. У грошовому еквіваленті ця різниця становить понад 150 мільярдів доларів.

Водночас, розмір середніх зарплат у Криму поступово зростає, тоді як у загальному по Росії це відбувається повільнішими темпами. Це говорить про те, що уряд РФ витрачає чималі кошти із держбюджету на дотації анексованому півострову.

Читайте такожАксьонов зізнався, що Путін особисто керував захопленням Криму

Санкції та економічні збитки впливають і на громадську думку росіян. Зокрема, у березні 2019 року 39% росіян заявили, що анексія Криму дала більше хорошого, аніж поганого, тоді як у грудні цей показник був на рівні 67%. Водночас, також 39% вважають, що захоплення півострова у рівній мірі дало як позитивні, так і негативні наслідки. У 2014 році таких було лише 15%. Лише 7% росіян вважають, що анексія була для Росія більше поганим, аніж хорошим явищем.

Нагадаємо, раніше США і Велика Британія у річницю окупації Криму заявили про підтримку суверенітету України і заявили, що ніколи не визнають анексію півострова Росією.

Своєю чергою, голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін 15 березня заявив, що Україна має відшкодувати анексованому Криму втрати, які нібито протягом 25 років зазнав півострів від "руйнівної політики".