Артем Ситник / фото REUTERS

Член тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони нардеп Юрій Береза заявив, що неодноразово звертався до антикорупційних органів з вимогою розслідувати факти розкрадання армії за весь період незалежності України, але керівництво антикорупційних органів відповідало лише «відписками» та намагалося «зам’яти» розслідування цих справ:

«З 2015 року я неодноразово звертався як голова підкомітету по Міністерству оборони до пана Ситника, пана Матіоса про розкрадання у Збройних силах України за весь період незалежності. Я просто хочу сказати, що навіть новітні органи, окрім ДБР, на це увагу не звертали. І не просто не звертали, вони навіть намагались, все це почувши, цю справу зам’яти. Я відверто кажу, як є. Це стосується в першу чергу пана Ситника».

На думку Юрія Берези, причиною цього є кругова порука, і хто б не став наступним президентом, питанням №1 для всіх силових відомств має стати відповідальність за принципом «один закон для всіх» для всіх керівників антикорупційних органів:

Відео дня

«Я очікую, що ми підемо тим самим шляхом, що і Польща, Чехія і всі так звані держави «Варшавського договору», які увійшли у західний світ. Перші керівники антикорупційних органів там всі сидять, дехто – і довічно. І це очікує всіх новітніх керівників, які чомусь подумали, що вони можуть вирішувати – що законно, а що незаконно, не звертаючись до закону, не звертаючи уваги на Конституцію і закони України».

Також народний депутат заявив, що парламент буде вимагати проведення об’єктивного слідства по справах розкрадань на армії від НАБУ та інших антикорупційних органів:  «Я вам гарантую це. Ми доб’ємся того, що не зважаючи на прикриття, «дахування» наших «партнерів» у тому числі, з усіма горе-керівниками ми будемо розбиратись по закону».

Нагадаємо, що ще 25 лютого журналісти "Bihus.info" опублікували дві частини розслідування, в якому розповіли, що син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем із розкрадання в оборонному комплексі. Серед причетних до покривання оборудок журналісти назвали і детективів НАБУ. Згідно з оприлюдненими журналістами матеріалами, керівник головного підрозділу детективів НАБУ Калужинський був особисто знайомий з одним з підозрюваних, а  підпорядковані йому детективи мають неформальні відносини з бізнесменами, що фігурують у справі "Укроборонпрому", та отримували від них дорогі подарунки.