У Росії фактично відродили культ Сталіна / ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що президент Російської Федерації Володимир Путін маніпулює так званим "культом Сталіна" для зміцнення в російському суспільстві власного культу "сильної руки".

Читайте такожЕксперт пояснив манію росіян жити під проводом вождя

Про це глава МЗС повідомив на своїй сторінці у Facebook, коментуючи опубліковані сьогодні результати соціологічного опитування російського "Левада-центру" щодо ставлення пересічних росіян до постаті радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Відео дня

Зокрема, опитування показало, що у березні 2019 року 51% росіян ставився позитивно до Сталіна (з захопленням, з повагою, з симпатією), окремо 70% поставили позитивну оцінку Сталіну за його роль в історії Росії, і також 46% вважають, що вбивства мільйонів ні в чому не винних людей виправдані.

"Нові цифри "Левада-центру" просто страшні. І найстрашніше в них те, що характеризують вони зовсім не Сталіна, а нинішнє російське суспільство", - наголосив Клімкін.

За словами міністра, здорове суспільство і нормальні люди за визначенням не спроможні любити, славити й поважати тирана-параноїка, який безпричинно знищив десятки мільйонів їхніх же співвітчизників, родичів, прямих предків, перетворив увесь народ на рабів, а країну – на один величезний концтабір. "Якщо ж таке трапляється, то це означає, що суспільство глибоко хворе. Воно перестало розрізняти добро і зло, воно дегуманізувалося, з ним відбулася якась злоякісна цивілізаційна мутація", - переконаний глава МЗС.

"Нам, українцям, просто в голові не вкладається, як можна реабілітувати Сталіна й сталінізм, як можна виправдовувати масові репресії, розстріли, чистки, арешти, табори, депортації! Як можна пробачити Голодомор, який забрав життя мільйонів українців! Хоча про що це я? Якщо росіянам не шкода навіть своїх, то марно сподіватися, що вони співчуватимуть нашому болю", - наголосив Клімкін.

При цьому він заявив, що "сталіністська хвороба" російського суспільства - це не випадковість. "Вона керована, правлячий режим старанно її плекав не один рік і ось, здається, досяг бажаних результатів", - вважає глава МЗС.

Клімкін зауважує, що з 2014 року, від початку російської агресії проти України, починає зростати частка прихильників кривавого правителя. "Це нова реальність, яку нам доведеться враховувати. Кремлівський режим ще раз довів, що майстерно володіє найпідступнішими методами маніпуляцій масовою свідомістю і на даний час тримає більшість російського суспільства в зазомбованому стані", - зазначив міністр.

"Зрозуміло, Путінові культ Сталіна потрібен передусім для того, щоб зміцнити основу власного культу, власної "сильної руки". Але є ще один чинник, який не може ігнорувати ні Україна, ні весь світ. Зазомбовані, дегуманізовані суспільства самі стають небезпечними, здатними за наказом режиму чинити велике зло", - підсумував глава МЗС.