У Раді хочуть обмежити повноваження Зеленського / фото УНІАН

Партія "Самопоміч" висунула законопроект, покликаний обмежити повноваження президента України.

Якщо його ухвалять, то він буде безпосередньо стосуватися діяльності Володимира Зеленського, який переміг на виборах 2019, йдеться у сюжеті ТСН.

Поки чинний президент готується виїжджати з Банкової, а новий ще чекає на інавгурацію, у Раді називають це ідеальним часом, щоб без проблем ухвалити закон, який обмежить президентські повноваження.

Понад 80 законів, ухвалених у різний час, приростили голові держави невластиві йому функції. Зокрема, призначати голову енергетичного регулятора - НКРЕКП. Забрати неконституційні можливості пропонує автор закону про президента Оксана Сироїд. Її проект і прописує процедуру імпічменту. Однак Сироїд сама визнає: усунути президента буде все одно вкрай складно.

Читайте такожДострокові вибори, закон про імпічмент, Савченко: про що сьогодні говорять у кулуарах Ради (відео)

"Процедура імпічменту виписана в Конституції, і вона, на жаль, виявилася недійсною. Нічого у законі не можна додати. Щоб ми не прописали в законі, імпічмент, якщо не буде змінена Конституція, не станеться ніколи. Чотири п'ятих депутатів в українському парламенті фізично не буває, не кажучи про те, що вони повинні проголосувати за імпічмент президента", - розповідає вона.

За словами Надії Савченко, Зеленського будуть намагатися "збити" ще до зльоту.

"Зараз "Самопоміч" терміново внесе, у середу комітет схвалить, а в четвер, можливо, поставлять на голосування цей новий законопроект про президента... За цим новим законом, 71 стаття президента, яка існує зараз, цим законом усувається", – уточнив політичний експерт Володимир Кацман в ефірі 112 Україна.

За його словами, в цьому випадку замість Адміністрації президента залишається канцелярія. Крім того, у нього мають намір відібрати право призначати склад РНБО.

"...фактично у президента заберуть усі повноваження, включаючи можливість оскаржити цей законопроект. Тому що він зможе його оскаржити тільки через півроку в Конституційному суді", – додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, у другому турі виборів Зеленський отримав 73,22% голосів виборців, а за його опонента Петра Порошенка проголосувало 24,45% українців.